Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

16 september 2010 - Een nieuwe industriepolitiek, waar de Tweede Kamer gisteren een hoorzitting over hield, moet niet leiden tot een hek om Nederland. In fiscaal opzicht is dat soms al het geval, wat ten koste gaat van het vestigingsklimaat van Nederland.

Dat stellen Kid Schwarz en Herm Nieste, partners bij Berk Accountants en Belastingadviseurs. Schwarz is bovendien hoogleraar Handels- en Ondernemingsrecht aan de Universiteit van Maastricht, Nieste is specialist als het gaat om fusies en overnames en internationale groepsstructuren. 

Visie op de toekomst
Naar aanleiding van de dreigende sluiting van Organon in Oss geven vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, de vakbonden en de wetenschap in de Tweede Kamer hun visie over de toekomst van het Nederlandse bedrijfsleven. Volgens Schwarz en Nieste moet een eventuele nieuwe industriepolitiek voor het behoud van de maakindustrie geen belemmering vormen voor het internationale bedrijfsleven. Dat heeft een negatief effect op de aantrekkelijkheid van Nederland als vestigings- en investeringslocatie. 

Juridisch hek is geen goed idee
"Het is een wankel evenwicht tussen het beschermen van eigen bedrijven en het enthousiast krijgen van buitenlandse ondernemingen om zich in Nederland te vestigen," zeggen Schwarz en Nieste. "Maar een juridisch hek om ons land, zoals wordt voorgesteld door sommige partijen, is uit economisch oogpunt in ieder geval geen goed idee. De kracht van Nederland is zijn open economie voor internationale bedrijven en talent." De Berk-partners zijn voorstander van een actief beleid om Nederland aantrekkelijk te maken voor buitenlandse investeringen en bedrijven. 

Evenwicht tussen protectionisme en vrijhandel
Daar komt bij dat door een nationalistisch getinte industriepolitiek spanning zal ontstaan tussen nationale en Europese wetgeving, zo stellen de Berk-partners. Vanuit Brussel wordt immers gestreefd naar een vrije Europese markt zonder grenzen en harmonisatie van fiscale wetgeving.  "De overheid voert een instabiele fiscale politiek die multinationals kan afschrikken. En dat is slecht voor de Nederlandse economie," aldus Schwarz en Nieste. Als voorbeelden van de instabiele fiscale politiek, noemen ze de renteaftrek bij fusies en overnames die al jaren ter discussie staat. "Ook de werking van de recent ingevoerde innovatiebox is discutabel, onder meer vanwege de extra administratieve lasten. Multinationals willen juist stabiliteit op alle fronten." Volgens beide Berk-partners moet het nieuwe kabinet een helder en vooral eenduidig en stabiel fiscaal en economisch beleid voeren om buitenlandse bedrijven naar Nederland te halen. "Zo wordt ook behouden wat wij nu al binnen de landsgrenzen hebben."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.