Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

ZZP’er laat 1. 450 euro belastingvoordeel liggen

4 november 2016 - ZZP’ers maken nauwelijks gebruik van de fiscale regeling die sparen voor pensioen aantrekkelijk maakt. Zelfstandige ondernemers laten hierdoor ongemerkt honderden tot duizenden euro’s aan belastingvoordeel liggen.

Deze regeling is al aantrekkelijk vanaf een inkomen van 1.000 euro per maand. Ruim 70 procent van de zzp’ers is hier echter niet van op de hoogte. Dit komt naar voren uit onderzoek van ZZP Pensioen.
 
Onbekend met pensioenoplossingen
Zzp’ers geven in het onderzoek aan weinig te weten over de diverse pensioenoplossingen. Slechts vijftien procent van de ondervraagde ondernemers beoordeelt zijn eigen kennis op dit thema als ‘goed’. Als er al wordt gespaard voor het pensioen, dan doen zzp’ers dat vooral door af te lossen op hun hypotheek of geld op een spaarrekening te zetten.
 
Jaarruimteregeling vaak onbenut
Een ruime meerderheid van de zzp’ers (70 procent) is niet of nauwelijks bekend met de zogenaamde jaarruimteregeling. Binnen deze regeling is het mogelijk om een bedrag in te zetten voor extra pensioenopbouw. Dat bedrag kan vervolgens worden afgetrokken van het inkomen bij de belastingaangifte. Dit is al voordelig voor een jaarinkomen van 12.000 euro en hoger. Van de ondervraagde zelfstandigen maakt 29 procent gebruik van deze regeling, onder meer via ZZP Pensioen.
 
Maarten Post, Stichting ZZP Pensioen: "Zzp’ers laten op grote schaal geld liggen bij de Belastingdienst. Dat is natuurlijk heel erg zonde. De gemiddelde zzp’er verdient 38.000,- per jaar. Dan gaat het om een jaarlijks belastingvoordeel van circa 1.450 euro. We roepen alle zzp’ers dan ook op om hun jaarruimte te berekenen en daar vervolgens gebruik van te maken."
 
Jaarruimte berekenen
Op de website van ZZP Pensioen kunnen zelfstandigen in enkele minuten hun jaarruimte berekenen met de rekentool. Anders dan bij traditionele pensioenproducten kan een ondernemer zelf kiezen hoeveel hij op welk moment inlegt. Er is dus geen verplichte maandelijkse inleg.
 
Over het onderzoek
Het online onderzoek is eind september 2016 uitgevoerd onder ruim 200 zzp’ers.

Doorsturen  |  5  |  Nieuwsbrief

Reacties

Guido

4-11-2016 15:08  |  

Het is inderdaad wel bijzonder dat zo weinig mensen gebruik maken van de belastingaftrek. Toch vind ik dat het vooral een eigen verantwoordelijkheid is om hier gebruik van te maken.

Harry Heijligers

4-11-2016 17:39  |  

Bedankt voor deze mooie tip! Dat bespaart me weer een hoop geld!

Mary

7-11-2016 10:07  |  

Niet vergeten dat dit later wel weer wordt afgerekend met de belastingdienst.

Boekhouderzzp.com

7-11-2016 10:48  |  

Dit is mede ook te danken aan het feit dat steeds meer zzp'ers gebruik maken van een softwarepakket voor hun administratie. Persoonlijk advies van een boekhouder is dan niet aanwezig en daardoor laten ze geld liggen.

Hugo

30-11-2016 21:23  |  

Is dit leeftijd gebonden???

Ik ben namelijk de 60 jaar gepasseerd.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.