Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
3 november 2016
 

Fysiotherapeuten protesteren massaal tegen contracten zorgverzekeraars

 
 

Ruim 5200 fysiotherapeuten reageerden vorige week op een onafhankelijk onderzoek van Motivaction naar de tevredenheid van fysiotherapeuten, over de contracten en handelwijzen die zij door zorgverzekeraars opgelegd krijgen.

Bijna 70 procent van de fysiotherapeuten stelt ontevreden tot zeer ontevreden te zijn over de contracten op basis waarvan zorgverzekeraars zorg inkopen. Eenzelfde percentage geeft aan dat zorgverzekeraars niet men hen willen onderhandelen over deze contracten en dat op hun bezwaren door zorgverzekeraars niet gereageerd wordt. Daarbij komt dat de tarieven die fysiotherapeuten voor een behandeling uitgekeerd krijgen, volgens 91 procent van de ondervraagden, niet toereikend zijn. Daarom zegt 57 procent van de respondenten financiële problemen te vrezen en verwacht 24 procent daarvan het als praktijk op deze voorwaarden niet te zullen redden.

Complexe administratie
Naast de behandelindex, die maakt dat fysiotherapeuten patiënten in veel gevallen niet genoeg behandelingen kunnen geven, worden ook de grote hoeveelheden complexe en onnodige administratie (volgens onderzoek van Fysiotherapie en Wetenschap besteden fysiotherapeuten twintig procent van hun tijd aan administratie), de omzetplafonds (zorgverzekeraars korten praktijken die boven een vastgestelde omzet komen), en de selectieve inkoop (bepaalde behandelingen worden alleen vergoed bij geselecteerde fysiotherapeuten) als klemmend en onredelijk ervaren. Ook onbetaald overwerk (81 procent) wordt vaak gemeld.

Spoedoverleg
De actiebereidheid onder fysiotherapeuten (60 procent) neemt toe, waarbij 50 procent roept om hardere acties tegen de handelwijze van zorgverzekeraars. Het KNGF, de beroepsvereniging van fysiotherapeuten heeft namens haar 19.000 leden de zorgverzekeraars en de Patiëntenfederatie nu opgeroepen tot een spoedoverleg over de problemen rond de behandelindex om gezamenlijk tot een oplossing te komen. Minister Schippers maande partijen onlangs nog om na een jaar overleg nu in januari 2017 met een oplossing te komen voor de grote administratieve lastendruk onder fysiotherapeuten, die in belangrijke mate het gevolg is van de contractbepalingen van verzekeraars.

Voortijdig stoppen behandeling
Het Motivaction-onderzoek bevestigt dat fysiotherapeuten (62 procent) zich door de contracten van de zorgverzekeraars gedwongen zien om noodzakelijke behandelingen voortijdig te stoppen, zodat patiënten niet de zorg krijgen die zij nodig hebben. Ook wanneer patiënten volgens hun polis wel recht hebben op die behandelingen.

Het volledige Motivaction onderzoek zal na 7 november beschikbaar zijn. KNGF-voorzitter Guusje ter Horst zal de resultaten met haar leden delen tijdens De Dag van de Fysiotherapeut op 4 november a.s.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
De Commerciële Revolutie is al begonnen! Iedereen voelt het wel aan, maar wat de revolutie precies inhoudt, hoe die ingrijpt op je (commerciële) processen en waar je moet beginnen om eraan mee te doen, legt Wessel Berkman je uit in dit unieke boek. Je hebt vast al gemerkt dat:
- de technologie het koopgedrag van klanten totaal veranderd heeft.
- het verschil maken en onderscheidend zijn belangrijker zijn dan ooit tevoren.
- een nieuw commercieel paradigma is nodig om te overleven:
- je moet nu snel handelen, anders is je bedrijf ten dode opgeschreven.
Lees verderMeer boeken