Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
28 februari 2011
 

Pak uw spullen goed in als u exporteert naar Duitsland

 
 

Nederlandse ondernemingen moeten aan de Duitse regelgeving te voldoen als zij verpakte producten naar Duitsland exporteren. Voldoet u niet aan de Duitse verpakkingsverordening (VerpackV), dan dreigen er boetes tot 50.000 euro per artikel voor degene die het product op de markt brengt. U bent gewaarschuwd.

De waarschuwing komt van de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK). "In de meeste Europese landen wordt de recycling van verpakkingen door de importeur geregeld. In Duitsland worden buitenlandse ondernemers echter verplicht de recycling zelf te verzorgen, waardoor zij op de hoogte moeten zijn van de geldende regelgeving," zegt Gianna Corbelli, recyclingconsulente bij de DNHK. 

Duaal systeem
Uit de nieuwste statistieken van de Deutscher Industrie- und Handelskammertag (DIHK) blijkt dat steeds meer bedrijven voldoen aan hun verplichtingen op dit gebied. Het gaat dan voornamelijk om de aanmelding bij een Duits duaal systeem voor verpakkingsrecycling. Het aantal aangemelde bedrijven is in 2009 verviervoudigd ten opzichte van 2008, wat het totaal op 57.200 brengt. 

Verplichte VE
Ook het afgeven van de Duitse Vollständigkeitserklärung (VE) is in 2009 met 40 procent toegenomen. De VE is verplicht voor bedrijven die jaarlijks meer dan 80 ton glas, 50 ton papier of 30 ton plastic, blik of aluminium verpakkingen naar Duitsland exporteren. In totaal werden er 3.395 verklaringen afgegeven, waarvan zes procent uit het buitenland afkomstig was.  Ook een aantal Nederlandse bedrijven dient een VE af te geven. In 2009 hebben 28 Nederlandse bedrijven dit gedaan, waarmee Nederland na Duitsland en Italië op plaats drie staat. "Na controle moet de VE door een accountant van een elektronische handtekening worden voorzien," zegt Corbelli. De VE voor het jaar 2010 dient uiterlijk op 1 mei 2011 binnen te zijn. De complete afhandeling gebeurt via het online portaal van de Duitse kamers van koophandel (IHK). Via de link www.ihk-ve-register.de kunnen bedrijven zich registreren en de VE opstellen. Vanaf 2 mei 2011 wordt via het online portaal een overzicht vrijgegeven van alle bedrijven die de VE hebben afgegeven.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
In 2011 lanceerde Eric Ries De Lean Startup, een revolutionair boek dat voor velen de nieuwe bijbel zou worden bij het starten of transformeren van bedrijven. Niet alleen werd zijn boek een wereldwijde bestseller, Ries reisde de wereld over om lezingen te geven en kleine en grote bedrijven te helpen met succesvol innoveren en groeien. Dit leverde hem nieuwe inzichten en oplossingen op van onschatbare waarde, die hij in 'De startup-methode' met ons deelt. Ries is verbonden aan de Harvard Business School en het gerenommeerde designbureau ideo.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
Nedap 50.2  2.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
USG people 17.2  -1.5 %
Corio 52.5  -1.1 %
Meer beurs