Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
25 oktober 2016
 

Vijf tips om van medewerkers merkambassadeurs te maken

 
 

Ieder bedrijf verdient zijn eigen George Clooney: een persoonlijkheid die bekend en geliefd is bij een groot publiek en daardoor een merk vertrouwen en autoriteit geeft. En die George Clooney hoeft niet per sé een beroemdheid uit de A-categorie te zijn.

Sterker nog, de kans is groot dat de ideale merkambassadeur zich onder het eigen personeel bevindt. LEWIS geeft vijf tips over hoe bedrijven hun George Clooney(s) in de dop kunnen ontdekken en inzetten.

1. Bedrijfscultuur
Zonder betrokken en enthousiast personeel, lukt het bedrijven nooit om een geloofwaardig Employee Advocacy-programma op te zetten. Zorg daarom voor een bedrijfscultuur waarin ruimte is voor persoonlijke betrokkenheid en enthousiasme, zodat medewerkers zich kunnen ontwikkelen.

2. Strategische planning
Eerst denken, dan doen: denk van tevoren al na over de praktische kanten van een Employee Advocacy-programma. Welke afdeling wordt hier verantwoordelijk voor: HR of Communicatie? Of wordt het zelfs een apart onderdeel binnen de organisatie?

3. Training en voorlichting
Hoe natuurlijker een werknemer overkomt als merkambassadeur, hoe beter. Maar dit betekent niet dat trainingen en voorlichting overbodige luxe zijn. Werknemers moeten zich namelijk wel bewust zijn van de belangrijke rol die zij spelen als ‘uithangbord’ van het bedrijf. Zo kan het geen kwaad om bijvoorbeeld een training te geven over het gebruik van social media.

4. Technologie
Enthousiaste medewerkers is één, maar het moet hen ook zo eenvoudig mogelijk gemaakt worden om hun enthousiasme te delen met de rest van de wereld. Zorg daarom voor hulpmiddelen die dit laagdrempelig maken. Er zijn tal van technologische slimmigheden te bedenken die hierbij kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan een automatische notificatie wanneer er een mooie publicatie over het merk is verschenen. Werknemers kunnen dit vervolgens heel eenvoudig via hun eigen sociale kanalen delen.

5. Activatie
Zodra alles in de steigers staat, is het tijd dat werknemers zich gaan profileren als merkambassadeurs en content gaan delen. Daarbij is het belangrijk dat dit relevante verhalen zijn. Check daarom altijd of de content één of meer van de volgende eigenschappen heeft:
- Het heeft direct nut; u lost een probleem op
- Het geeft voorlichting; content laat u kennis op een bepaald gebied zien
- Het bevat humor; zorgt voor een glimlach
- Het biedt toegang; maak contact met anderen met dezelfde passie
- Het brengt informatie; breng actualiteiten, opinie of inside informatie
- Het is een aanbieding; deel leuke (product)aanbiedingen

Platte content
Als content niet minstens één van bovenstaande onderdelen bevat, moet heroverwogen worden of het wel gedeeld moet worden. Platte sales-content gaat niet zorgen voor een persoonlijke profilering van beoogde merkambassadeurs en biedt geen succesvolle invulling van Employee Advocacy.
Employee Advocacy-programma
"Niemand is beter op de hoogte van de ‘ins en outs’ van een bedrijf dan de eigen medewerkers. Gemotiveerd personeel is immers al sterk betrokken bij een merk en begaan met de reputatie van het bedrijf. Met de juiste ondersteuning en begeleiding worden dergelijke, informele merkambassadeurs onderdeel van een officieel Employee Advocacy-programma," zegt Michael Brito, Head of US Digital Marketing bij LEWIS Pulse. "Ga niet over één nacht ijs: het kost tijd om een goed Employee Advocacy-programma op te zetten en uit te rollen. Deze tijdsinvestering wordt echter dubbel en dwars terugverdiend als werknemers enthousiaste merkambassadeurs worden."
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
ADVERTORIAL
Loopt het contract van een van u zwangere medewerkers binnenkort af maar wilt u haar het liefst in dienst houden? Bespreek samen jullie plannen om een goede samenwerking te behouden voor na de zwangerschap.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Data Recovery Nederland haalt voor klant 115 bitcoins terug
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Maandagmorgen staat alles op z’n kop! is een no-nonsense managementboek dat je helpt concrete stappen te zetten om je marktkracht te vergroten. Een verademing na al die hypes over Agile, Scrum en Holacracy. Een down-to-earth boek waarmee je als ondernemer bereikt wat je wilt bereiken. Want het is niet zo moeilijk als de goeroes je willen laten geloven: ‘Het geheim zit in jouw besluit om maandagmorgen direct aan de slag te gaan’.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Doc data 1.78  87.4 %
Altice 10.44  10.5 %
Value8 5.44  5 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Groothandels 49.3  -3.3 %
Brill kon 34.6  -1.7 %
Meer beurs