Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
18 oktober 2016
 

Online boekhoudsoftware steeds populairder onder zzp’ers

 
 

85 procent van de zzp’ers doet de boekhouding zelf, met behulp van  bijvoorbeeld online of offline boekhoudsoftware. Een groot deel van deze groep (40 procent) doet dit geheel zelfstandig.

De overige 60 procent doet de boekhouding met behulp van een boekhouder of accountant. Dit percentage ligt een stuk hoger dan drie jaar geleden, toen 53 procent van de zzp’ers zelf de boekhouding deed. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 1251 zzp’ers in samenwerking met MoneyMonk.
 
Boekhouding uitbesteden of niet?
Maar een op de zeven zzp’ers besteedt de boekhouding volledig uit. In 2013 deed bijna de helft (47 procent) van de zzp’ers dit nog. Steeds meer zzp’ers kiezen er dus voor om de boekhouding gedeeltelijk of helemaal zelf te doen. Zzp’ers die de boekhouding zelf doen, doen dit in de meeste gevallen (49 procent) met behulp van online boekhoudsoftware. In 2013 gebruikte pas 21 procent van de zzp’er een online boekhoudservice. Jasper Horstink, oprichter van MoneyMonk, herkent zich volledig in deze trend: ‘’Zzp’ers willen steeds vaker zelf zicht en grip hebben op hun financiën. Online boekhoudsoftware heeft daardoor enorm aan populariteit gewonnen. De software is de afgelopen jaren goedkoper geworden, en eenvoudiger in gebruik. Je hebt nu geen financiële kennis meer nodig, om toch inzicht te krijgen in je financiële situatie.’’
 
Kosten belangrijk bij uitbesteden van boekhouding

De kosten van het uitbesteden van de boekhouding lijken een grote rol te spelen in de keuze van zzp’ers om de boekhouding geheel of gedeeltelijk zelfstandig te doen. Zzp’ers met een hogere jaaromzet besteden de boekhouding vaker helemaal of gedeeltelijk uit. Van de zzp’ers met een jaaromzet van 40.000 euro of lager doet 50 procent de boekhouding helemaal zelf. Van de groep zzp’ers met een jaaromzet van 40.000 of meer doet maar 27 procent de boekhouding geheel zelfstandig.
 
Hoogopgeleide zzp’ers doen boekhouding vaker zelf
Uit het onderzoek is verder gebleken dat ook het opleidingsniveau van invloed is op de keuze van de zzp’er om de boekhouding wel of niet uit te besteden. Twaalf procent van de hoogopgeleide zzp’ers besteed de boekhouding volledig uit. Onder de laagopgeleide zzp’ers ligt dit percentage hoger: 22 procent van de zzp’ers die tot deze groep behoren doet de boekhouding niet zelf.
 

 
Doorsturen »  1 reactie »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Peter  |   | 
19-10-2016
 | 
14:40 uur
Online je boekhouding bijhouden als zzp' er is een van de mogelijkheden. Als je al zelf je boekhouding wil bijhouden is er Excel, online boekhouding en gewoon je boekhouding bijhouden vanaf een vast pakket op je pc. Online boekhouding wordt steeds betaalbaarder, de vraag is of een zzp' er wel genoeg kennis heeft. Vaak betaalt hij voor het online pakket en dient de controle en balans vaak nog door een boekhouder te worden gedaan. Als zzp' er bespaar je hooguit een paar honderd euro, alleen ben je de tijd die je eraan besteedt kwijt. In de regel verdien je dan meer dan dat je aan kosten aan de boekhouder kwijt bent. Het is een keuze.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
ADVERTORIAL
Loopt het contract van een van u zwangere medewerkers binnenkort af maar wilt u haar het liefst in dienst houden? Bespreek samen jullie plannen om een goede samenwerking te behouden voor na de zwangerschap.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Bescherm uw data - infographic over informatiebeveiliging
BOEKENNIEUWS
De veranderingen in de markt gaan almaar sneller en dieper, onder invloed van voortschrijdende digitalisering, complexer klantgedrag, nieuwe toetreders in het concurrentieveld en veranderende businessmodellen. De traditionele manieren van werken schieten steeds vaker tekort. Wie in de toekomst bestaansrecht wil hebben, moet daarom fundamenteel anders gaan denken. En daarvoor valt enorm veel te leren van succesvolle startups.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Brisk-index: 248.56 -0.62 %
Stijgers Dalers
Altice 8.72  7.7 %
Yatra 5.4  6.3 %
Nutreco 47  3.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Doc data 0.45  -4.3 %
Brill kon 34.85  -1.8 %
Meer beurs