Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Personeel met schulden kosten kapitalen

4 oktober 2016 - Last van stress, gevoeliger voor diefstal en fraude, een lagere productiviteit en hoger ziekteverzuim. Geldzorgen hebben een grote invloed op mensen en daarmee ook op hun werk.

Uit de praktijk van de Nibud-coaches voor werkgevers blijkt dat veel werkgevers de gevolgen van financiële problemen bij hun werknemers wel zien, maar geen idee hebben van de kosten hiervan voor hun bedrijf. Het Nibud wil deze kosten voor werkgevers in beeld brengen zodat het mogelijke rendement van preventie duidelijk wordt en zij er sneller voor zullen kiezen hun werknemers te ondersteunen bij het oplossen van hun financiële problemen. De door het Nibud ontwikkelde 'Kostenscan Personeel met schulden' is een unieke tool die werkgevers laat zien wat de privé-geldproblemen van hun medewerkers hun bedrijf jaarlijks in euro’s kosten.
 
Kostenscan voor indicatie van de kosten voor werkgevers
Werkgevers kunnen met de 'Kostenscan Personeel met schulden' na het beantwoorden van drie vragen een indicatie krijgen hoeveel ze per jaar in totaal kwijt zijn aan werknemers met financiële problemen. Belangrijke kostenposten voor een werkgever zijn de verzuimkosten en de kosten als gevolg van concentratieproblemen en verminderde productiviteit van werknemers met financiële problemen. Daarnaast kan een werkgever te maken krijgen met extra administratieve kosten voor de afhandeling van loonbeslagen. De unieke Kostenscan telt deze verschillende kostenposten bij elkaar op en geeft werkgevers een indicatie van de totale kosten. Hiermee is het een goed uitgangspunt om inzichtelijk te krijgen wat het oplevert om de problemen aan te pakken.
 
Twee rekenvoorbeelden
1. Een bedrijf waar vijf werknemers financiële problemen hebben, waarbij deze medewerkers allemaal voltijd werken met een gemiddeld voltijd bruto jaarsalaris van 30.000 euro.
Jaarlijkse kosten door deze financiële problemen: 53.000 euro.
 
2. Een bedrijf waar twintig werknemers financiële problemen hebben, waarbij deze medewerkers gemiddeld 0,7 fte werken bij een gemiddeld voltijd bruto jaarsalaris van  25.000 euro.
Jaarlijkse kosten door deze financiële problemen: 123.000 euro.
 
Vroegsignalering en aanpak van geldproblemen
Nibud-coaches merken in hun dagelijkse praktijk dat werkgevers het lastig vinden in hoeverre ze kunnen ingrijpen in het privéleven van hun werknemers. De mogelijkheden om in een zo vroeg mogelijk stadium financiële problemen aan te pakken zijn dan ook talrijk en variëren qua investering per persoon en traject. Soms kan een werknemer al geholpen zijn met een paar tips of verwijzingen naar goede websites. Maar het kan ook nodig zijn een coachingstraject te starten. Een investering in een coachingstraject (bijvoorbeeld Nibud-coach van 350 tot 1000 euro) weegt ruimschoots op tegen de kosten die de financiële problemen van een werknemer met zich meebrengen. Het Nibud wil werkgevers stimuleren hun werknemers zo goed mogelijk te faciliteren bij het vinden van een oplossing voor hun financiële problemen.
 
De Kostenscan Personeel en schulden is hier te bekijken.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.