Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
30 september 2016
 

Aantal faillissementen VS neemt toe

 
 

Het aantal faillissementen in de Verenigde Staten zal in dit jaar stijgen. Naar verwachting zal 3 procent van de Amerikaanse bedrijven in dit verkiezingsjaar failliet gaan. De belangrijkste oorzaken van deze ongunstige vooruitzichten zijn de lage olieprijs en de groeivertraging in de VS.

Dat blijkt uit de Betalingsbarometer voor Noord- en Zuid-Amerika van Atradius, waarin de betalingsmoraal van bedrijven in de VS, Canada, Mexico en Brazilië is onderzocht.
Het vooruitzicht op insolvabiliteit voor de NAFTA-landen (Canada, de VS en Mexico) en Brazilië is verslechterd. Zo voorziet Atradius een toename van het aantal faillissementen met vier  procent in Canada. De recessie in Brazilië heeft geleid tot een krimp van het bruto binnenlands product (-3,4 procent). Ruim negen op de tien bedrijven in de NAFTA-landen en Brazilië zijn in het afgelopen jaar geconfronteerd met te late betalingen door klanten. Dit komt overeen met bijna de helft van de totale waarde van facturen waarvan tijdige betaling uitbleef. Met als gevolg dat twee op de vijf bedrijven in de regio betalingen aan hun eigen leveranciers uitstellen, waardoor er een domino-effect in de toeleveringsketen ontstaat. De cashflow van bedrijven vertraagt, waardoor hun vermogen om te investeren en te groeien wordt beperkt.

Onzekerheid overheerst in verkiezingsjaar 
"De verwachtingen voor de solvabiliteit van bedrijven in de NAFTA-landen en Brazilië zien er nog niet heel gunstig uit. Vooral de ontwikkelingen in de VS, waar het aantal faillissementen zal stijgen, verdienen aandacht, want de VS zijn een belangrijke exportmarkt voor Nederland. Er is veel onzekerheid over de gevolgen die de uitslag van de presidentsverkiezingen kunnen hebben voor de Amerikaanse economie en de handelsrelaties met het buitenland. Ook is sprake van een onduidelijk monetair beleid en dat werkt valutarisico's in de hand," vertelt Tom Kaars Sijpesteijn, algemeen directeur van Atradius Nederland. "Toch zijn er ook veel kansen op de Amerikaanse markt waarop Nederlandse bedrijven kunnen inspelen. Tegelijkertijd moeten zij zich wel bewust zijn van mogelijke betalingsrisico's en hiertegen de nodige maatregelen treffen."

Maatregelen tegen uitblijvende betaling 
Uitblijvende betalingen hebben grote financiële gevolgen voor bedrijven in de regio. Zo heeft ongeveer 30 procent van de ondernemingen maatregelen getroffen om de cashflow te corrigeren. Bovendien heeft een vijfde van de bedrijven zelf een betalingsachterstand opgelopen bij hun eigen leveranciers. Met als gevolg dat extra financiering noodzakelijk was of er verlies is geleden. Om hun winstgevendheid te beschermen, geeft 40 procent van de bedrijven aan verzekerde vormen van betaling te eisen van hun klanten. Ook zijn zij van plan in het komende jaar kritischer te kijken naar de kredietwaardigheid en de betalingsmoraal van hun klanten.
"Het vooruitzicht voor de insolvabiliteit in de meeste ontwikkelde markten, zoals de VS en Canada, is verslechterd. De bedreigingen die hierdoor worden veroorzaakt, kunnen alleen het hoofd worden geboden als bedrijven kiezen voor een solide managementstrategie voor uitstaande zakelijke vorderingen. Zo creëren zij voor zichzelf de voorwaarden om op een verantwoorde manier te groeien," benadrukt Andreas Tesch, Chief Market Officer van Atradius N.V.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
ADVERTORIAL
Loopt het contract van een van u zwangere medewerkers binnenkort af maar wilt u haar het liefst in dienst houden? Bespreek samen jullie plannen om een goede samenwerking te behouden voor na de zwangerschap.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Bescherm uw data - infographic over informatiebeveiliging
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
De veranderingen in de markt gaan almaar sneller en dieper, onder invloed van voortschrijdende digitalisering, complexer klantgedrag, nieuwe toetreders in het concurrentieveld en veranderende businessmodellen. De traditionele manieren van werken schieten steeds vaker tekort. Wie in de toekomst bestaansrecht wil hebben, moet daarom fundamenteel anders gaan denken. En daarvoor valt enorm veel te leren van succesvolle startups.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Brisk-index: 246.63 -1.29 %
Stijgers Dalers
Arcadis 19.72  5.1 %
Oci 20.03  5 %
Nutreco 47  3.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Doc data 0.42  -6.7 %
Altice 8.29  -2.7 %
Meer beurs