Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Wanneer zijn de kosten voor een AOV aftrekbaar?

26 september 2016 - Wanneer u een zzp’er of ondernemer bent, is een verzekering een must. Wist u dat veel van de kosten van deze verzekeringen aftrekbaar zijn? Bijvoorbeeld voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Voor wie dit geldt en onder welke voorwaarden legt Centraal Beheer hieronder uit.
Als zelfstandig ondernemer of zzp’er kunt u de premie aftrekken van de inkomstenbelasting die u jaarlijks moet betalen. Dat is mooi, omdat de premie van een arbreidsongeschiktheidsverzekering flink op kan lopen! Nu ze het er toch over hebben: een eventuele uitkering bij arbeidsongeschiktheid is belast. U zult over zo’n uitkering dus belasting moeten betalen. Houd hier rekening mee bij het bepalen van het bedrag dat u wilt verzekeren.

De premie is fiscaal aftrekbaar
Betaalt u premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Dan krijgt u aan het begin van het nieuwe jaar een overzicht van de AOV-verzekeraar. Hierin staat hoeveel premie u heeft betaald. Een deel daarvan krijgt u terug via de inkomstenbelasting. Dit doet u door de premie af te trekken van het ‘inkomen uit werk en woning’ (box 1). De premie hoort dus bij de fiscaal aftrekbare kosten.

Voor wie is de premie fiscaal aftrekbaar?
Voor zzp’ers en eigenaren van een eenmanszaak en firmanten in een VOF of CV geldt dat zij ondernemer voor de inkomstenbelasting (IB-ondernemer) zijn. Dan is de premie die ze betalen voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering fiscaal aftrekbaar.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor een directeur-grootaandeelhouder (DGA)
Bent u directeur-grootaandeelhouder (DGA) en in loondienst van uw eigen BV of heeft u een NV of stichting? Dan kunt u uw arbeidsongeschiktheidsverzekering ook via uw bedrijf of stichting afsluiten. Het bedrijf of de stichting kan dan niet de begunstigde zijn. De begunstigde is degene die bij arbeidsongeschiktheid de uitkering ontvangt. Sluit u een verzekering af voor het geval u arbeidsongeschikt raakt, dan ben u dus de begunstigde.

Let op! Betaalt de BV of NV de premie voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering? Dan kan de curator bij een faillissement de uitkering opeisen.

Ken de risico's
Sluit u een arbeidsongeschiktheidsverzekering via uw bedrijf? Dan is het belangrijk dat u weet wat de risico’s zijn. Als het namelijk slecht gaat met de zaken en uw BV gaat failliet, dan heeft u hoogstwaarschijnlijk geen arbeidsongeschiktheidsverzekering meer. Ook een uitkering via de BV gaat dan verloren. Wilt u dit voorkomen, sluit dan privé een arbeidsongeschiktheidsverzekering af. Laat u dus goed informeren wanneer u een arbeidsongeschiktheidsverzekering wil afsluiten.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.