Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
26 september 2016
 

Wanneer zijn de kosten voor een AOV aftrekbaar?

 
 

Wanneer u een zzp’er of ondernemer bent, is een verzekering een must. Wist u dat veel van de kosten van deze verzekeringen aftrekbaar zijn? Bijvoorbeeld voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Voor wie dit geldt en onder welke voorwaarden legt Centraal Beheer hieronder uit.
Als zelfstandig ondernemer of zzp’er kunt u de premie aftrekken van de inkomstenbelasting die u jaarlijks moet betalen. Dat is mooi, omdat de premie van een arbreidsongeschiktheidsverzekering flink op kan lopen! Nu ze het er toch over hebben: een eventuele uitkering bij arbeidsongeschiktheid is belast. U zult over zo’n uitkering dus belasting moeten betalen. Houd hier rekening mee bij het bepalen van het bedrag dat u wilt verzekeren.

De premie is fiscaal aftrekbaar
Betaalt u premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Dan krijgt u aan het begin van het nieuwe jaar een overzicht van de AOV-verzekeraar. Hierin staat hoeveel premie u heeft betaald. Een deel daarvan krijgt u terug via de inkomstenbelasting. Dit doet u door de premie af te trekken van het ‘inkomen uit werk en woning’ (box 1). De premie hoort dus bij de fiscaal aftrekbare kosten.

Voor wie is de premie fiscaal aftrekbaar?
Voor zzp’ers en eigenaren van een eenmanszaak en firmanten in een VOF of CV geldt dat zij ondernemer voor de inkomstenbelasting (IB-ondernemer) zijn. Dan is de premie die ze betalen voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering fiscaal aftrekbaar.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor een directeur-grootaandeelhouder (DGA)
Bent u directeur-grootaandeelhouder (DGA) en in loondienst van uw eigen BV of heeft u een NV of stichting? Dan kunt u uw arbeidsongeschiktheidsverzekering ook via uw bedrijf of stichting afsluiten. Het bedrijf of de stichting kan dan niet de begunstigde zijn. De begunstigde is degene die bij arbeidsongeschiktheid de uitkering ontvangt. Sluit u een verzekering af voor het geval u arbeidsongeschikt raakt, dan ben u dus de begunstigde.

Let op! Betaalt de BV of NV de premie voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering? Dan kan de curator bij een faillissement de uitkering opeisen.

Ken de risico's
Sluit u een arbeidsongeschiktheidsverzekering via uw bedrijf? Dan is het belangrijk dat u weet wat de risico’s zijn. Als het namelijk slecht gaat met de zaken en uw BV gaat failliet, dan heeft u hoogstwaarschijnlijk geen arbeidsongeschiktheidsverzekering meer. Ook een uitkering via de BV gaat dan verloren. Wilt u dit voorkomen, sluit dan privé een arbeidsongeschiktheidsverzekering af. Laat u dus goed informeren wanneer u een arbeidsongeschiktheidsverzekering wil afsluiten.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
De Commerciële Revolutie is al begonnen! Iedereen voelt het wel aan, maar wat de revolutie precies inhoudt, hoe die ingrijpt op je (commerciële) processen en waar je moet beginnen om eraan mee te doen, legt Wessel Berkman je uit in dit unieke boek. Je hebt vast al gemerkt dat:
- de technologie het koopgedrag van klanten totaal veranderd heeft.
- het verschil maken en onderscheidend zijn belangrijker zijn dan ooit tevoren.
- een nieuw commercieel paradigma is nodig om te overleven:
- je moet nu snel handelen, anders is je bedrijf ten dode opgeschreven.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
Nedap 50.2  2.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
USG people 17.2  -1.5 %
Corio 52.5  -1.1 %
Meer beurs