Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

'Voorgestelde verhoging wijnaccijns onaanvaardbaar'

23 september 2016 - Op Prinsjesdag zijn de fiscale maatregelen voor 2017 gepresenteerd. De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) is verheugd met de voorgestelde verlaging van de accijns op mousserende wijn maar vindt de verhoging van het tarief voor stille wijn onaanvaardbaar.

Het kabinet stelt voor om dit tarief met ruim 3,5 procent te verhogen naar (afgerond) 0,69 euro per fles.

Verheugd
Na een jarenlange lobby voor afschaffing van de ‘bubbeltax’ is in 2013 besloten dit accijnstarief gelijk te trekken met het tarief voor stille wijn. Nadat de maatregel voor vier jaar was uitgesteld, wordt vanaf 1 januari 2017 eindelijk alsnog afscheid genomen van deze luxebelasting.
 
Onjuiste redenering
Het kabinet stelt in de toelichting op de voorgestelde maatregel dat er budgettaire neutraliteit wordt nagestreefd en dat daarom ter compensatie van de verlaging van de accijns op mousserende wijn, de accijns op stille wijn moet worden verhoogd. De voorzitter van de KVNW, Peter van Houtert, reageert echter furieus: "De redenering van het Kabinet is pertinent onjuist. In 2013 is de accijns op stille wijn al extra verhoogd om de harmonisering te betalen. Toen de afschaffing van de bubbeltax niet doorging  bleef wel deze extra verhoging  in stand. We hebben als wijnsector dus al betaald voor de afschaffing en men wil ons deze rekening nu nogmaals presenteren."
 
Onaanvaardbaar
De KVNW vindt de voorgestelde verhoging dan ook onaanvaardbaar en zal de Tweede Kamer vragen de accijnsverhoging terug te draaien.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.