Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
15 september 2016
 

'Assurantiebelasting moet terug naar zeven procent'

 
 

De assurantiebelasting is als crisismaatregel uiteindelijk van zeven naar maar liefst 21 procent verhoogd. Dat levert de Staat jaarlijks meer dan één miljard extra inkomsten op. Dit wordt opgehoest door de gezinnen en het bedrijfsleven en moet nu snel worden teruggedraaid.

Dat stelt Geijsel Kroon, assurantieadviseur uit Ouderkerk aan de Amstel. Het percentage zeven procent is ooit zo vastgesteld omdat assurantiebelasting niet verrekenbaar is met btw. In 2013 is deze belasting ‘tijdelijk’ meer dan verdubbeld van znegen naar 21 procent. en daarmee gelijkgetrokken met het btw tarief. Het is de hoogste tijd dat deze maatregel wordt teruggedraaid of dat de assurantiebelasting verrekenbaar wordt met ontvangen btw.

Tijdelijke maatregel
Sinds 2013 incasseert de Nederlandse Staat jaarlijks ruim twee miljard assurantiebelasting. Het MKB betaalt hiervan 90 procent en particuliere huishoudens betalen samen jaarlijks ongeveer de resterende 200 miljoen euro assurantiebelasting. Een Nederlands huishouden betaalt gemiddeld ongeveer 100 euro assurantiebelasting per jaar.
Assurantiebelasting wordt niet over alle verzekeringen geheven. Mens gerelateerde verzekeringen (Levens-, - AOV- , zorgverzekeringen etc.) en internationale transport gerelateerde verzekeringen zijn vrijgesteld.
Wilfred Mooij, directielid Geijsel Kroon: "Deze tijdelijke crisismaatregel heeft nu wel lang genoeg geduurd. Als verzekeringsadviseurs hebben wij duizenden mensen te woord gestaan om ze uit te leggen dat de premieverhoging niet in de zakken van de verzekeraars verdwijnt. De praktijk leert dat we geen telefoontjes krijgen als de premies worden verlaagd, wel als ze worden verhoogd. Buiten de extra administratieve druk wordt het wel eens tijd om deze ‘tijdelijke’ maatregel terug te draaien. Bovendien is het tarief veel hoger dan in de ons omringende landen, dat is ook niet goed voor de Nederlandse concurrentiepositie in Europa. Nu de crisis voorbij is, maar de economie toch moeite heeft om op gang te komen, is verlaging van de assurantiebelasting bij uitstek een middel om het geld weer te laten rollen. Het Nederlandse MKB heeft deze pijnlijke maatregel midden in de crisis moeten slikken. De maatregel was tijdelijk, dus kan en moet nu weer worden teruggedraaid.  Een goed alternatief kan zijn om de betaalde assurantiebelasting voortaan te laten verrekenen met de ontvangen btw. Dit kost de schatkist minder geld, maar is wel veel eerlijker dan de huidige systematiek."

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
In 2011 lanceerde Eric Ries De Lean Startup, een revolutionair boek dat voor velen de nieuwe bijbel zou worden bij het starten of transformeren van bedrijven. Niet alleen werd zijn boek een wereldwijde bestseller, Ries reisde de wereld over om lezingen te geven en kleine en grote bedrijven te helpen met succesvol innoveren en groeien. Dit leverde hem nieuwe inzichten en oplossingen op van onschatbare waarde, die hij in 'De startup-methode' met ons deelt. Ries is verbonden aan de Harvard Business School en het gerenommeerde designbureau ideo.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
Nedap 50.2  2.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
USG people 17.2  -1.5 %
Corio 52.5  -1.1 %
Meer beurs