Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Werkgevers niet van plan vaderschapsverlof te verlengen

13 september 2016 - Hoewel de discussie rondom het verhogen van het aantal vaderschapsverlofdagen voortduurt, blijken Nederlandse werkgevers zich hier niet of nauwelijks mee bezig te houden. Dat blijkt uit internationaal onderzoek van Mercer.

De achttien procent Nederlandse werkgevers die wel overweegt het aantal dagen vaderschapsverlof te verhogen, is niet van plan dit in de nabije toekomst door te voeren.
In vergelijking met andere landen zijn Nederlandse werkgevers karig met het verschaffen van vaderschapsverlofdagen bovenop de wettelijke norm. Slechts 24 procent geeft meer verlofdagen (gemiddeld drie) dan het wettelijk voorgeschreven minimum. Zwitserland voert met 82 procent de boventoon: daar krijgen vaders gemiddeld vijf dagen extra. België is met zes procent een van de hekkensluiters.
 
Kwart werkgevers geeft alleen biologische vader vaderschapsverlof
In Nederland krijgen mannen gemiddeld twee vaderschapsverlofdagen. Vrouwen krijgen gemiddeld 78 dagen zwangerschapsverlof. 27 procent van de Nederlandse bedrijven verschaft alleen vaderschapsverlof aan de biologische vader, terwijl 60 procent dat doet voor de meest brede definitie van vader: de biologische vader of secundaire verzorger, ongeacht geslacht. Wereldwijd verschaft gemiddeld 54 procent van de bedrijven enkel de biologische vader verlofdagen. Bartjan Willenborg, Marketing Leader bij Mercer: "Het feit dat slechts achttien procent van de bedrijven nadenkt over het verhogen van het vaderschapsverlof kan te maken hebben met het feit dat vanaf 1 juli 2017 sowieso het aantal vaderschapsdagen al verhoogd wordt naar vijf. Maar de discussie blijft ondanks deze wetswijziging interessant en de vraag is of vaders en moeders gezamenlijk een vast aantal verlofdagen mogen opnemen die zij naar eigen inzicht kunnen verdelen."
 
Nederlandse borstvoeding-faciliteiten aan de top
Nederlandse bedrijven scoren in Europa het hoogst op de aanwezigheid van faciliteiten om borstvoeding op het werk te geven: 79 procent van de werkgevers biedt dit aan, gevolgd door Turkije (71 procent) en België (57 procent).
 
Nederland behandelt samengestelde gezinnen gelijk
Op het gebied van vaderschaps- en zwangerschapsverlof behandelt het Nederlandse bedrijfsleven homoseksuele ouders met geadopteerde kinderen volledig hetzelfde als heteroseksuele ouders met geadopteerde kinderen. Dit geldt ook voor bedrijven in Denemarken, Duitsland en Zweden. In Nederland krijgen ouders met geadopteerde kinderen vijftien procent meer verlofdagen dan het wettelijk voorgeschreven minimum. Dat komt neer op gemiddeld 23 dagen voor de eerste verzorger en 22 dagen voor de tweede verzorger.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.