Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
6 september 2016
 

Bezoek nieuwswebsites tijdens werktijd verhoogt productiviteit

 
 

Al jaren wordt er door veel ondernemers veel aandacht besteed aan het blokkeren van websites die tijdens werktijd niet mogen worden bezocht. Het blokkeren van Facebook, Nu.nl en websites als Bol.com is op veel werkvloeren al gemeengoed.

Het beoogde doel is duidelijk: geen tijdsverspilling aan activiteiten die afleiden van het werk. Het zorgt er inderdaad voor dat werknemers via de PC  of laptop van kantoor niet meer bij deze websites kunnen geraken. Maar wordt hier het gestelde doel; verhoging van de arbeidsproductiviteit gehaald? Professor Brent Coker van de universiteit van Melbourne heeft hier onderzoek naar gedaan en kwam tot tegengestelde conclusies.

Internetten ter ontspanning helpt juist productiviteit te verhogen
Het onderzoek spitste zich toe op 300 werknemers. Bij bijna driekwart verbeterde het de arbeidsproductiviteit als tot maximaal twintig procent van de arbeidstijd gespendeerd werd aan internetten voor persoonlijke doeleinden. Het gaat dan om een verhoging van bijna tien procent van de arbeidsproductiviteit in vergelijking met werknemers die niet (kunnen) internetten voor persoonlijke doeleinden tijdens werktijd. Ook een woordvoerder van Laagsteprijswijzer.nl beaamt dat het bezoeken van sociale media en nieuwswebsites de arbeidsproductiviteit kunnen verbeteren. Bedrijven geven miljoenen aan software uit om dergelijke websites voor haar werknemers niet toegankelijk te maken, maar dit lijkt vaak weinig lonend.

Een moment van afleiding om concentratie weer terug te krijgen
De vergelijking met het volgen van een college is door de professor snel getrokken. Bij het volgen van een college ebt de aandacht van studenten na circa twintgi minuten ook weg, maar na een korte pauze wordt de spanningsboog weer herstelt. Dit geldt bij de meeste werknemers ook. Het biedt de hersenen de gelegenheid om even tot rust te komen om daarna weer volledig de aandacht te kunnen vestigen op werk gerelateerde zaken. Echter moet de pauze of het surfen op sociale media en nieuwswebsites niet te lang duren; dan kan een tegenovergesteld effect plaatsvinden, waarbij de concentratie nog moeilijker terug kan worden gevonden.
Het onderzoek geeft echter wel een signaal af: blokkeren van websites om de arbeidsproductiviteit te verhogen kan een controversieel effect teweegbrengen. Voor ondernemers wellicht een waardevol inzicht om hier niet te zwart/wit mee om te gaan.

 
Doorsturen »  1 reactie »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Peter  |   | 
6-09-2016
 | 
08:12 uur
Zeker werknemers die nogal eentonig werk verrichten kunnen niet acht uur achter elkaar geconcentreerd hun werk doen. Die hebben afleiding nodig. Beweging in de pauze of zelfs tijdens werktijd, lopen naar koffiezetapparaat, wat rekoefeningen doen, zijn zéér belangrijk. Niet alleen voor het fysieke aspect, maar ook voor het lichamelijke deel. Even afleiding door naar internet te kijken kan inderdaad voor ontspanning zorgen waarna de accu weer even is opgeladen.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
In 2011 lanceerde Eric Ries De Lean Startup, een revolutionair boek dat voor velen de nieuwe bijbel zou worden bij het starten of transformeren van bedrijven. Niet alleen werd zijn boek een wereldwijde bestseller, Ries reisde de wereld over om lezingen te geven en kleine en grote bedrijven te helpen met succesvol innoveren en groeien. Dit leverde hem nieuwe inzichten en oplossingen op van onschatbare waarde, die hij in 'De startup-methode' met ons deelt. Ries is verbonden aan de Harvard Business School en het gerenommeerde designbureau ideo.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
Nedap 50.2  2.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
USG people 17.2  -1.5 %
Corio 52.5  -1.1 %
Meer beurs