Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Bezoek nieuwswebsites tijdens werktijd verhoogt productiviteit

6 september 2016 - Al jaren wordt er door veel ondernemers veel aandacht besteed aan het blokkeren van websites die tijdens werktijd niet mogen worden bezocht. Het blokkeren van Facebook, Nu.nl en websites als Bol.com is op veel werkvloeren al gemeengoed.

Het beoogde doel is duidelijk: geen tijdsverspilling aan activiteiten die afleiden van het werk. Het zorgt er inderdaad voor dat werknemers via de PC  of laptop van kantoor niet meer bij deze websites kunnen geraken. Maar wordt hier het gestelde doel; verhoging van de arbeidsproductiviteit gehaald? Professor Brent Coker van de universiteit van Melbourne heeft hier onderzoek naar gedaan en kwam tot tegengestelde conclusies.

Internetten ter ontspanning helpt juist productiviteit te verhogen
Het onderzoek spitste zich toe op 300 werknemers. Bij bijna driekwart verbeterde het de arbeidsproductiviteit als tot maximaal twintig procent van de arbeidstijd gespendeerd werd aan internetten voor persoonlijke doeleinden. Het gaat dan om een verhoging van bijna tien procent van de arbeidsproductiviteit in vergelijking met werknemers die niet (kunnen) internetten voor persoonlijke doeleinden tijdens werktijd. Ook een woordvoerder van Laagsteprijswijzer.nl beaamt dat het bezoeken van sociale media en nieuwswebsites de arbeidsproductiviteit kunnen verbeteren. Bedrijven geven miljoenen aan software uit om dergelijke websites voor haar werknemers niet toegankelijk te maken, maar dit lijkt vaak weinig lonend.

Een moment van afleiding om concentratie weer terug te krijgen
De vergelijking met het volgen van een college is door de professor snel getrokken. Bij het volgen van een college ebt de aandacht van studenten na circa twintgi minuten ook weg, maar na een korte pauze wordt de spanningsboog weer herstelt. Dit geldt bij de meeste werknemers ook. Het biedt de hersenen de gelegenheid om even tot rust te komen om daarna weer volledig de aandacht te kunnen vestigen op werk gerelateerde zaken. Echter moet de pauze of het surfen op sociale media en nieuwswebsites niet te lang duren; dan kan een tegenovergesteld effect plaatsvinden, waarbij de concentratie nog moeilijker terug kan worden gevonden.
Het onderzoek geeft echter wel een signaal af: blokkeren van websites om de arbeidsproductiviteit te verhogen kan een controversieel effect teweegbrengen. Voor ondernemers wellicht een waardevol inzicht om hier niet te zwart/wit mee om te gaan.

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Peter

6-09-2016 06:12  |  

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.