Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
1 september 2016
 

Reactie op cijfers betaalgedrag Nederlandse bedrijven

 
 

Uit een jaarlijks wereldwijd onderzoek van PWC naar werkkapitaalbeheer bij bedrijven, is onder meer naar voren gekomen dat de gemiddelde betaaltermijn van Nederlandse bedrijven aan hun leveranciers in 2015 is opgelopen naar 54 dagen, zo meldt het Financieele Dagblad.

Joost van den Hondel, een van de initiatiefnemers van Betaalme.nu regeaeert: "Het onderzoek van PWC onderstreept het nut van een initiatief als Betaalme.nu, dat zich richt op het verkorten van betaaltermijnen, zodat leveranciers uit het mkb sneller over hun geld kunnen beschikken. Met name voor mkb-bedrijven kan het lastig zijn om aan voldoende werkkapitaal te komen. Aangezien zij een belangrijke pijler onder onze economie zijn, is het van belang dat ze zo kort mogelijk op betaling van hun facturen hoeven te wachten zodat ze minder kwetsbaar zijn en beter kunnen investeren om groei en werkgelegenheid te creëren.
Hoewel het onderzoek van PWC op een achteruitgang van betaalgedrag duidt, zien we ook een beweging de andere kant op. Eind 2015 – aan het staartje van de onderzoeksperiode – is Betaalme.nu met vier bedrijven begonnen, en sindsdien zijn er steeds meer grote bedrijven en organisaties die toezeggen dat ze de facturen van hun kleine leveranciers binnen dertig betalen; inmiddels hebben zich 28 grote bedrijven en organisaties bij Betaalme.nu aangesloten. We signaleren dat 30 dagen steeds breder wordt gezien als een betalingstermijn die past bij maatschappelijk verantwoord ondernemen, en dat  een bedrijf zich moet verantwoorden wanneer in het nieuws komt dat het langere betalingstermijnen hanteert. We hopen dat bedrijven er steeds meer op worden aangesproken wanneer ze niet binnen dertig dagen betalen.
Toch hebben we nog wel een eind te gaan. Ons doel is dat binnen vijf jaar de 500 grootste bedrijven in Nederland zich bij Betaalme.nu heeft aangesloten, zodat we zo’n 2,5 miljard euro uit openstaande facturen kunnen vrijmaken voor het mkb.
Uiteraard benaderen wij veel partijen, maar we verwelkomen ook graag bedrijven die zelf op ons afkomen om zich aan te sluiten, zodat ze heel expliciet kunnen uiten dat ze waarde hechten aan een stabiele toeleveringsketen, en dat ze maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ook mkb-ondernemingen die graag willen dat hun facturen sneller worden betaald, roepen we op om contact op te nemen met Betaalme.nu, zodat we heel gericht aan verbetering kunnen werken."

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
In 2011 lanceerde Eric Ries De Lean Startup, een revolutionair boek dat voor velen de nieuwe bijbel zou worden bij het starten of transformeren van bedrijven. Niet alleen werd zijn boek een wereldwijde bestseller, Ries reisde de wereld over om lezingen te geven en kleine en grote bedrijven te helpen met succesvol innoveren en groeien. Dit leverde hem nieuwe inzichten en oplossingen op van onschatbare waarde, die hij in 'De startup-methode' met ons deelt. Ries is verbonden aan de Harvard Business School en het gerenommeerde designbureau ideo.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
Nedap 50.2  2.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
USG people 17.2  -1.5 %
Corio 52.5  -1.1 %
Meer beurs