Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Duurzame inzetbaarheid? Zorg voor bevlogen werknemers

29 augustus 2016 - Minder verzuim, meer flexibiliteit en een hogere productiviteit. Voor vele ondernemers klinkt dit als muziek in de oren. Deze zaken liggen binnen handbereik door te investeren in duurzame inzetbaarheid van het personeel.

Want door te investeren in de medewerker, hun ontwikkeling en  welzijn, worden bevlogen, loyale en betrokken medewerkers gecreëerd. Duurzame inzetbaarheid is echter wel maatwerk: elk bedrijf en iedere medewerker is uniek en kent andere ambities en uitdagingen. Loes Dingemans, algemeen directeur van Unique vertelt hieronder over de rode draad van succesfactoren die in elke situatie opgaan om duurzaam inzetbare medewerkers te creëren.

1. Goed voorbeeld doet goed volgen
De bovenstaande uitdrukking kent natuurlijk iedereen, en in dit geval is het erg toepasselijk. Leidinggevende kunnen niet van medewerkers verlangen dat zij duurzaam inzetbaar zijn als de zij daar zelf ook niet in investeren. Leef daarom gezond, blijf leren en laat zien hoe leuk het is om te blijven ontwikkelen.

2. Fouten maken mag
Veel medewerkers zijn onzeker en twijfelen of ze wel mee kunnen groeien met alle uitdagingen in hun werk. Probeer voor hen situaties te creëren waarin ze nieuwe ervaringen en competenties kunnen opdoen. Hierdoor kan de medewerker weer verder groeien. Blijf wel benadrukken dat het niet erg is om fouten te maken, en dat dit juist hoort bij het leerproces.

3. Vitale medewerkers zijn duurzaam inzetbare medewerkers
Stimuleer gezonde voeding en beweging door bijvoorbeeld een fietsregeling, vergoeding van een sportabonnement of door (actieve) teamuitjes te organiseren. Zorg daarnaast ook voor voldoende mentale rust door stress op tijd te signaleren, en medewerkers hiermee te helpen. Stimuleer ook het regelmatig inlassen van pauzes, al is het maar door even weg te lopen van de werkplek. Wanneer organisaties investeren in het welzijn van medewerkers, zijn ze ook productiever.

4. Blijf motiveren om te groeien
Medewerkers van verschillende leeftijden kunnen veel van elkaar leren, motiveer hen om met elkaar mee te kijken en van elkaar te leren. Waar oudere medewerkers soms moeite hebben om alle ontwikkelingen bij te benen, kunnen jongeren nog veel leren over bijvoorbeeld de markt.  Spoor medewerkers ook aan tot groeien door cursussen of trainingen aan te bieden. Laat ze vervolgens onderling bijpraten over wat ze geleerd hebben zodat ze elkaar weer enthousiast kunnen maken.

5. Weet wie de medewerkers zijn, én wat ze kunnen
Leer medewerkers kennen en kom erachter wat hun talenten zijn. Misschien hebben ze wel een hele interessante hobby, waardevolle scripties geschreven, onderzoek gedaan of hebben ze jarenlang vrijwilligerswerk gedaan. Zo worden wellicht verborgen talenten ontdekt die op de werkvloer heel goed van pas komen. Stel dat een medewerker in zijn vrije tijd veel twittert, dan kan hij de do’s en dont’s van dit medium wellicht goed overdragen aan zijn collega’s die hier veel mee werken.

Geen extraatje
Als laatste is het belangrijk om te beseffen dat investeren in duurzame inzetbaarheid geen extraatje is. Het is cruciaal voor de toekomst van het bedrijf. Benoem dit dan ook binnen de organisatie. Breng in kaart welke kosten het bespaart (verzuim, uitval) maar vooral wat het de organisatie oplevert, bijvoorbeeld in de vorm van het reduceren  van het ziekteverzuim en verloop,  meer flexibiliteit, creatieve ideeën, en een hogere productiviteit en dus meer rendement. Zorg daarnaast dat medewerkers het beste uit zichzelf kunnen halen. Want wanneer medewerkers gelukkig zijn en groeien, groeit de organisatie met ze mee.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.