Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Een op drie Nederlanders koestert ambitie om te ondernemen

9 augustus 2016 - Maar liefst de helft van alle Nederlandse mannen is zo gehecht aan de zekerheden van een vaste baan dat het een obstakel vormt om te gaan ondernemen. Bij de vrouwen is dat slechts veertig procent. Dat blijkt uit onderzoek van Tentoo onder 1.048 respondenten. In totaal koestert één op de drie Nederlanders de ambitie om te ondernemen.

"Er lopen nog veel mensen rond met de ambitie om voor zichzelf te beginnen. Dit betekent dat de groei van het aantal zzp’ers nog niet over het hoogtepunt heen is," geeft Paul den Ronden, algemeen directeur van Tentoo aan. "Vrouwen werken over het algemeen vaker parttime, waardoor de man vaker hoofdverdiener is. Mannen voelen daarom misschien minder ruimte om te gaan ondernemen, aangezien ze financiële zekerheid moeten bieden."
 
Regelgeving belemmert ambities
Niet alleen is de zekerheid van een vaste baan een obstakel om de sprong naar ondernemerschap te wagen, ook kijkt één op de vier Nederlanders er tegenop om zonder collega’s te werken. 30 procent van de Nederlanders vreest bovendien de (te ingewikkelde) regelgeving. Den Ronden: "Met het afschaffen van de VAR en het invoeren van de Wet DBA, is er veel veranderd voor zzp’ers. Deze wijzigingen werpen blijkbaar een drempel op om te ondernemen. Dat kan niet de bedoeling geweest zijn, lijkt me."
 
Ondernemerschap wordt steeds belangrijker
Dat zoveel mensen beren op de weg zien tot het ondernemerschap is opvallend. 70 procent van de Nederlanders verwacht namelijk dat ondernemerschap steeds belangrijker wordt en maar liefst tachtig procent verwacht dat ondernemerschap ook in een vaste baan belangrijker wordt. Daarmee lijkt er consensus dat ondernemen belangrijker wordt, zo blijkt ook uit het gegeven dat de helft aangeeft dat Nederlanders meer zouden moeten ondernemen.
De hang naar ondernemerschap lijkt voor een groot deel geboren uit noodzaak. Ongeveer 40 procent verwacht namelijk als zzp’er of flexwerker te moeten gaan werken doordat vaste banen verdwijnen. "Er is dan ook geen gebrek aan besef van de veranderende arbeidsmarkt; we zitten in een transitie van vast naar flex en zzp en die transitie is zichtbaar. Is het daarom niet tijd om in het onderwijs aandacht te besteden aan ondernemerschap, zodat leerlingen en studenten voorbereid zijn op de toekomst die hun wacht?" besluit den Ronden.

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Peter

11-08-2016 07:32  |  

Veel mensen hebben het ondernemerschap genetisch al in zich, anderen leren het in de praktijk, daarom is de formule die Qredits nu opzet in Rotterdam een hele interessante voor ondernemers-in-de-dop. Op het Albeda College gaat de EigenBaas Avondschool van start. Geselecteerde inwoners met een uitkering worden in een gratis, tien weken durend programma begeleid om de eerste stappen te zetten als ondernemer. Handig om alvast je sterke en zwakke kanten te analyseren.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.