Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
8 augustus 2016
 

Enorme premieverschillen bij WGA-ERD verzekeringen

 
 

Er zijn enorme verschillen in de premies die verzekeringsmaatschappijen aan werkgevers vragen in hun offertes voor het verzekeren van het eigen risico bij arbeidsongeschiktheid van hun werknemers. Door een marktonderzoek te doen, kunnen werkgevers daardoor vele euro’s besparen – al snel oplopend tot meer dan een ton.

Dat blijkt uit een analyse van de eerste nieuwe WGA offertes, door Mercer. Mercer vergeleek de offertes die verzekeraars aan zijn relaties hebben uitgebracht om eigenrisicodrager te worden / blijven voor de WGA. Werkgevers zijn namelijk verantwoordelijk voor het financieren van de arbeidsongeschiktheidsuitkeringen tot wel tien jaar nadat de (tijdelijke) werknemer arbeidsongeschikt is geworden. Bedrijven kunnen dit volledig uit eigen zak betalen, of (deels) verzekeren bij een verzekeringsmaatschappij of via het UWV.

Eerste offertes
Bart Brenninkmeijer, Mid Market segment leader bij Mercer: "Verzekeraars sturen momenteel de eerste offertes voor de verzekeringspremies voor volgend jaar. Wij zien echter dat bij lange na niet alle bedrijven de markt onderzoeken, maar er voor kiezen om gewoon te blijven zitten waar ze zitten. En als ik de offertes bij onze eigen klanten analyseer, zie ik dat de verschillen tussen de duurste en de goedkoopste offerte met de regelmaat van de klok 200 procent of meer zijn. Het loont daarom om twee of drie concurrerende offertes aan te vragen. Voor één onderneming met bijna 200 werknemers  bedroeg het verschil in premiestelling meer dan 90.000 euro." Een indicatie van de UWV premie is daarbij ook een belangrijk onderdeel voor een onderneming om een goede beslissing te nemen.
 
Kennisgebrek bij werkgevers, maar keuze moet gemaakt worden
Het advies om een volledig onderzoek inclusief de premiestelling van het UWV uit te laten voeren, lijkt een open deur. Toch moeten veel bedrijven eraan herinnerd worden. Dit is schrijnend in het licht van de grote veranderingen die er op stapel staan door de samenvoeging van de WGA vast en flex. Brenninkmeijer: "Werkgevers moeten straks één verzekering afsluiten voor zieken met een vast of met een tijdelijk contract. In april hebben we een onderzoek gedaan onder HR managers van grote bedrijven. Toen was maar liefst bijna een derde niet op de hoogte van die veranderingen. We zien daar gelukkig wel verandering in."

Geen ruimte voor fouten bij de aanvraag
Een complicerende factor is dat verzekeraars extreem streng zijn geworden in het beoordelen van de aanvragen. Brenninkmeijer: "Er ís al tijdsdruk om het te regelen, maar er is ook nog eens nul ruimte voor fouten of ontbrekende gegevens. Dat komt doordat  verzekeraars voor het eerst een premie moeten afgeven voor de flex krachten en in de afgelopen jaren flinke verliezen hebben geleden doordat het risico verkeerd was ingeschat. Al met al is het voor bedrijven nu een race tegen de klok – zeker voor bedrijven die hun administratie en verzuimmanagement niet goed voor elkaar hebben."

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
In 2011 lanceerde Eric Ries De Lean Startup, een revolutionair boek dat voor velen de nieuwe bijbel zou worden bij het starten of transformeren van bedrijven. Niet alleen werd zijn boek een wereldwijde bestseller, Ries reisde de wereld over om lezingen te geven en kleine en grote bedrijven te helpen met succesvol innoveren en groeien. Dit leverde hem nieuwe inzichten en oplossingen op van onschatbare waarde, die hij in 'De startup-methode' met ons deelt. Ries is verbonden aan de Harvard Business School en het gerenommeerde designbureau ideo.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
Nedap 50.2  2.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
USG people 17.2  -1.5 %
Corio 52.5  -1.1 %
Meer beurs