Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Importeurs en retailers moeten beter toezien op de veiligheid van opladers

19 juli 2016 - DEKRA adviseert fabrikanten, importeurs en retailers kritischer te kijken naar de veiligheid van batterij-opladers en andere accessoires voor mobiele apparatuur. Uit een test van de NVWA bleek, dat van de 41 onderzochte opladers er twaalf gebreken vertoonden en bij twaalf opladers niet de vereiste veiligheidsdocumentatie verstrekt werd.

Ook in de testlaboratoria van DEKRA blijkt regelmatig dat opladers gebreken vertonen. Sommige opladers komen door oververhitting bijvoorbeeld spontaan tot ontbranding. "Wij raden importeurs en retailers altijd aan om de testrapporten van de fabrikant op te vragen en kritisch te bestuderen. Je mag verwachten dat de fabrikant van de apparatuur een onafhankelijk en internationaal geaccrediteerd testinstituut ingeschakeld heeft, om risico’s met betrekking tot kwaliteit en veiligheid te minimaliseren," zegt Bert Zoetbrood, CEO van DEKRA in Nederland en tevens wereldwijd verantwoordelijk voor de business unit Product Testing & Certification.
 
CE-verklaring
Elektrische producten die in Europa op de markt gebracht worden moeten een CE-verklaring hebben. Bedrijven moeten zelf aangeven dat een product veilig is en ze zijn niet verplicht om een onafhankelijk testinstituut in te schakelen. De fabrikant moet wel een technisch dossier bijhouden om aan te tonen dat een product in overeenstemming is met de wettelijke richtlijnen. "Veel fastmoving producten als opladers en andere elektrische accessoires voor telefoon, tablets en draagbare audio- en videoapparatuur worden in lage lonen landen buiten Europa geproduceerd. De fabrikanten testen hun producten in eigen beheer of bij een lokaal testbedrijf en geven ze op basis daarvan - soms onterecht - een CE-verklaring," licht Zoetbrood toe. "Daarom is het zo belangrijk om kritisch naar testrapporten van fabrikanten te kijken."
 
Aansprakelijk
Omdat importeurs en retailers aansprakelijk zijn als de fabrikant buiten Europa gevestigd is, is controle van de productveiligheid ook hun taak. De meeste importeurs en retailers zijn helaas onvoldoende op de hoogte van die aansprakelijkheid. De retailer heeft daarnaast de taak zijn klanten goed voor te lichten. De consument moet zich bij de aanschaf niet laten leiden door de laagste prijs, maar hij kan over het algemeen beter merkproducten kopen of producten van bekende fabrikanten van accessoires. Daarnaast moet hij de gebruiksaanwijzing goed doorlezen en veilig met opladers omgaan.
 
Testrapporten
Wereldwijd zijn er honderden testlaboratoria waar elektrische componenten en apparatuur getest worden, maar slechts een klein aantal is aangesloten bij internationale accreditatieorganisaties. Een relatief eenvoudige manier om inzicht te krijgen in de kwaliteit en de veiligheid van een product is volgens DEKRA het opvragen en kritisch bestuderen van de testrapporten. Als ze niet overhandigd worden of als ze afkomstig zijn van een niet-officieel geaccrediteerd testlaboratorium zijn twijfels over de kwaliteit en veiligheid gerechtvaardigd.
 
Nieuwe norm
De veiligheid van elektrische accessoires als opladers zal de komende jaren naar verwachting verbeteren. Binnen drie jaar is er een nieuwe norm, de IEC/EN 62368, voor audio-, video-, IT- en communicatie-apparatuur van kracht. DEKRA is al begonnen met de voorlichting over deze nieuwe norm aan haar klanten.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.