Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Aantal freelancers met bijna 50 procent gestegen in 2016

14 juli 2016 - Het aantal freelancende Nederlanders is het tweede kwartaal van 2016 sterk toegenomen, in vergelijking met vorig jaar. Het aantal freelancers is met 46 procent gestegen en het aantal flexwerkers met tien procent. Dit blijkt uit onderzoek van Tentoo onder zo'n 10.000 freelancers en flexwerkers.

De gevolgen van het afschaffen van de VAR en het invoeren van de wet DBA lijken daarmee merkbaar te worden.
"Vorig kwartaal zagen we een toename in het aantal freelancers en flexwerkers ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2015. Dit kwartaal zien we dat die trend doorzet," zegt Paul den Ronden, algemeen directeur van Tentoo. "Het toont aan dat onze manier van werken structureel aan het veranderen is. De transitie van vast naar flex zal naar verwachting verder doorzetten."
 
Meer payrolling door Wet DBA
Volgens Den Ronden komt de stijging met name door de invoering van de Wet DBA. De VAR-verklaring maakte in mei plaats voor modelovereenkomsten. Volgens Den Ronden vergroot die wetswijziging de aantrekkelijkheid van freelance payrolling. "Bedrijven die zzp'ers inhuren, lopen nu het risico op naheffingen en boetes als ze niet conform de regels handelen. Over die regels bestaan nog veel onduidelijkheden. Door freelancers die via payrolling werken in te huren, dekken zij de financiële risico's af."
 
Jongeren vaker aan het freelancen
De stijging van het aantal freelancers en flexwerkers is grotendeels te danken aan het aantal jongeren onder de 25 dat het afgelopen kwartaal besloot te freelancen. Het aantal freelancende jongeren groeide met maar liefst 44 procent. Dat verklaart waarom de gemiddelde omzet per zelfstandige dan ook met twee procent daalde; jongeren verdienen doorgaans immers minder dan ouderen.
 
Meer vraag naar freelancers
Steeds meer opdrachtgevers kiezen voor flexibel arbeid. Het aantal opdrachtgevers dat voor flex kiest steeg met elf procent. Daarbij zetten bedrijven ook gemiddeld meer freelancers en flexwerkers in. Het aantal flexwerkers per opdrachtgever is dit afgelopen kwartaal licht gestegen met vier procent.

Doorsturen  |  2  |  Nieuwsbrief

Reacties

peter zzp-boekhouder

14-07-2016 15:12  |  

Freelancenetwork.be ...

14-07-2016 16:16  |  

Gaat het hier over een toename van het aantal freelancers of over een verschuiving van freelancers naar payrolling komende vanuit een zelfstandige statuut (schijnzelfstandigen?).

Ik begrijp de angst van de bedrijven niet echt. Als je iemand af en toe, projectmatig inhuurt omwille van zijn specifieke kennis, kun je toch makkelijk aantonen dat het geen verkapte vorm van dienstverband is?

Het is anders als je iemand fulltime engageert en tegelijk instructies gaat geven. Maar dan had je eigenlijk sowieso niet aan een freelance contract hoeven te beginnen.

Weet iemand of de jongeren die starten met freelance werk dit doen uit persoonlijke overtuiging of uit noodzaak (omdat ze anders geen kans krijgen)?

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.