Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Bedrijfsleven eist oplossing tegen ‘Nexit propaganda’

8 juli 2016 - Het is afwachten welke gevolgen de Brexit heeft voor Groot Brittannië, maar de korte termijn gevolgen zijn direct zichtbaar. De politiek in Den Haag moet nu direct stappen gaan nemen om een onzeker klimaat in Nederland te voorkomen. Nelcome.eu stelt een 'grondwet' voor die onze betrekkingen met de EU bepaalt.

De voornaamste reden waarom sommige ondernemers (indirect) geraakt worden door de Brexit, is de onzekerheid die nu ontstaat. "De kans is groot dat er goede afspraken gemaakt gaan worden tussen Engeland en de EU. Die afspraken, daar moeten Engelse ondernemers nu op vooruit gaan lopen," tipt Vermeulen.

Geraakt door onzekergeid
INCO Business Group, de initatiefnemer van Nelcome.eu, informeerde de afgelopen weken tientallen Engelse ondernemers en expats die geraakt werden door onzekerheid bij werkgevers, potentiële cliënten en investeerders.
Nu er geluiden ontstaan in Nederland over een mogelijke nexit, ontstaat ook in Nederland deze onzekerheid."Niet alleen INCO krijgt het al lastiger om Engelsen te overtuigen van het vestigingsklimaat in Nederland. We merken ook bij andere dienstverleners dat dit speelt, en het zou kunnen betekenen dat deze situatie de buitenlandse investeringen in Nederland vanuit rest van de wereld verminderen. Dit zagen we in de aanloop van het Engelse referendum in Engeland ook gebeuren," aldus Dennis Vermeulen.

Politieke stappen
Om te voorkomen dat diezelfde onzekerheid ook in Nederland ontstaat, moet de politiek nu wel stappen gaan ondernemen, vindt Vermeulen. Business Insider plaatste deze week een graphic van Mujtaba Rahman en analist Frederico Santi, waarop per land staat aangegeven hoe groot het 'politieke besmettingsgevaar' van de Brexit is. Nederland is samen met Oostenrijk het enige land dat donkerpaars gekleurd is, met de betekenis: 'een referendum over de EU Exit is hier een reëel vooruitzicht'.
Daar moet de politiek iets tegen doen, vindt Vermeulen. Hij pleit voor een 'grondwet' die de betrekkingen met de EU bepaalt. "Voordat een exit van Nederland überhaupt bespreekbaar wordt gemaakt, zou ik als ik Rutten was een Handelspakket opmaken of een nationale grondwet over dit onderwerp opstellen, al dan niet met inspraak van de bevolking.
Denk aan een grondwet die bepaalt hoe onze samenwerking met de EU er uit zou moeten zien en waaraan alle nieuwe wetsvoorstellen van de EU getoetst zouden moeten worden. Wat niet past, wordt afgewezen. Dat zou veel zekerheid creëren. Zo kunnen we als bevolking bepalen welke zeggenschap absoluut nooit kan worden overgedragen.
Een referendum zou dan kunnen aangeven of dat de bevolking wilt dat er andere afspraken gemaakt worden. Dit in tegenstelling tot in Engeland waar een NEE op het referendum het vertrek betekende."

Bestaan van de EU
Overigens zal niemand ooit echt het bestaan van de EU ontkennen, meent Vermeulen. "De EU kan niet weggestemd worden. Ook voordat er een politieke EU bestond zoals we die nu kennen, waren er al handelsovereenkomsten. De vraag is dus niet JA of NEE, de vraag is hoe groot we de EU willen hebben. Willen we dat de EU zeggenschap krijgt over nationale discussies?" Als voorbeeld haalt hij de discussie aan over de Europese verplichting om vluchtelingen een volledige uitkering te geven, omdat zij als Nederlanders moeten worden beschouwd. "Het zijn juist dit soort discussies die veel emotie opleveren, dat zagen we ook in Engeland waarbij immigratie een ontzettend grote rol speelde. Daarom moet de politiek ervoor zorgen dat de juiste kwesties worden besproken."

NEE slaat nergens op
Het beperken van de EU, dat juicht INCO van harte toe. "Wij zouden zelfs de omvang van de overheid in Nederland willen beperken. Liefst zijn wij een veel grotere soevereiniteit op lokaal niveau." Maar het volk oproepen om tegen de EU te stemmen slaat volgens Vermeulen nergens op. "Iedereen staat achter de EU, want de EU staat voor eenvoudig op vakantie gaan en zaken doen."
Een NEE tegen Europa heeft vaak een heel andere betekenis dan de stemmers denken. Zij zien de gevolgen niet goed onder ogen. Daarom moet de politiek met een duidelijk standpunt komen.

Loket
De mensen hebben duidelijkheid en zekerheid nodig en dat is wat de overheid hen moet bieden. De gemeente Amsterdam deed dat door meteen een Brexit-loket te openen voor de Engelsen. Maar waar blijft het Nexit-loket voor de Nederlanders? Waar blijft de informatievoorziening wat betreft het uitgavenpatroon en de macht van de EU? En wat doet Staat met de klachten van de Nederlandse inwoners? Er moet een loket komen waar mensen kunnen klagen over de EU en waar ze concrete vragen kunnen stellen. Een anti-EU facebookgroep met 30.000 likes in een week tijd, laat zien dat er wat moet gebeuren.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.