Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Uurtarief zzp’er krabbelt op

9 juni 2016 - ZP Facts houdt de stand van flexibel werkend Nederland nauwlettend in de gaten, mede aan de hand van de ZP Index. Deze is gestegen naar 116 punten in het eerste kwartaal van 2016. Dit komt met name dankzij het uurtarief van zzp’ers dat uit het slop komt. Het gemiddelde uurtarief van de zp’er ligt volgens ZP Facts nu op 89,24 euro.

Volgens een prognose van het UWV groeit de vraag naar arbeid de komende twee jaar met ruim 200.000 banen. In 2016 zijn dat 93.000 banen voor vaste medewerkers en 21.000 ‘banen’ oftewel opdrachten, voor zelfstandigen. Volgend jaar groeit het aantal banen voor vaste medewerkers naar verwachting minder hard (69.000). Voor zelfstandigen komen er juist meer opdrachten (26.000) bij dan in 2016. ZP Facts merkt dit nu al. De aan ZP Facts gerelateerde ZP Index, het wetenschappelijk onderbouwde getal dat gebaseerd is op een combinatie van verschillende (arbeids)marktfactoren, zoals het aantal zp’ers en opdrachten, laat in het eerste kwartaal van 2016 een positieve lijn zien. Die lijn zette in 2015 al in en steeg binnen het eerste kwartaal van 2016 verder met twee punten naar 116.

Uurtarief stijgt
De positieve trend komt niet alleen voort uit het aantal zp’ers en het aantal opdrachten, maar ook uit het uurtarief dat zij ontvangen voor hun kennis en kunde. Kreeg de zp’er in het eerste kwartaal van 2015 nog 88,44 euro, een jaar later is dit 89,24 euro. Een stijging van 80 eurocent en een stijging van 39 eurocent ten opzichte van het laatste kwartaal van 2015. Hiermee ligt de bereikte bodem inmiddels achter ons en laat het gemiddelde uurtarief van de zp’er weer een opwaartse lijn zien.
 
Zp’er met adviesrol verdient het meest
Uit het ZP Facts onderzoek blijkt dat bijna een kwart van de zp’ers een uurtarief onder de 75 euro heeft (23 procent). Meer dan een derde van hen krijgt een uurtarief betaald tussen de 75 en 90 euro (36 procent) en meer dan een kwart van hen wordt tussen de 90 en 105 euro betaald (26 procent). Vijftien Procent van de zp’ers verdient meer dan 105 euro. Het zijn vooral de zp’ers met een adviserende rol die meer voor hun diensten vragen, namelijk gemiddeld 88 euro. Zp’ers die zich bezig houden met software ontwikkeling wensen gemiddeld bijna 77 euro. Boekhouders vragen het minst, namelijk zo’n 60 euro.
 
Flexibele arbeid
"De vraag naar flexibele arbeid loopt in de conjunctuurklok doorgaans een paar maanden voor op de vraag naar vaste arbeid. Dat komt uit de cijfers van het UWV en onze cijfers duidelijk naar voren," aldus Boy Kruiswijk, directeur van ZP Zaken. "In de periode vlak voor de invoer van de nieuwe Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) bleef het ogenschijnlijk rustig op de flexibele arbeidsmarkt. Maar sinds de inwerkingtreding van de wet op 1 mei neemt de onrust bij opdrachtgevers toe, zo maken we op uit de vele berichtjes aan ZP Vraagbaak van bezorgde zelfstandig professionals. Of de Wet DBA daadwerkelijk negatieve gevolgen heeft voor de zp-markt zal binnenkort blijken uit de analyse van ZP Facts van de cijfers over het tweede kwartaal."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.