Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Zonder nauwe samenwerking tussen business en IT geen data governance

10 mei 2016 - Master Data Management Consultant, Data Manager, Medewerker Data Kwaliteit of meer hip: Data Scientist. Wanneer u zoekt naar de term 'data governance' ziet u aan het grote aantal vacatures dat er dringend behoefte is aan personeel dat slim met (big-) data om kan gaan.

Het is een duidelijk teken dat veel bedrijven de waarde van data inzien, maar Johan Kroeze, Senior Solutions Architect bij Software AG, ervaart dat het vaak nog schort aan goed beleid qua datamanagement. Kunnen de vele opgevulde vacatures daar positief aan bijdragen?
Dat de hoeveelheid data exponentieel toeneemt door de digitalisering, is geen verrassing meer. "Alles is aangesloten op het internet, elke handeling levert data op en systemen zijn geïntegreerd zodat kruisverbanden ontstaan en er in feite nog meer data ontstaat. De techniek is inmiddels zo ver gevorderd dat we actief kunnen sturen op basis van inzichten die we verkrijgen uit de aanwezige data. We willen snel kunnen reageren op verbanden die we ontdekken in grote hoeveelheden data en er acties op ondernemen," legt Kroeze uit.
 
Hoge eisen aan kwaliteit en eenduidigheid data
Vooral als u de data operationeel wilt inzetten, stelt dat hoge eisen aan de kwaliteit en eenduidigheid van data. Foutieve data levert directe verstoringen op in de bedrijfsprocessen. Ook aan de techniek worden interessante eisen gesteld: zeer hoge beschikbaarheid zal met ultrasnelle responsetijden gepaard moeten gaan. "Om goed en snel op veranderingen in de wereld om ons heen in te spelen zal de data van dusdanige kwaliteit moet zijn, dat we de juiste zinvolle beslissingen kunnen nemen."
Eenduidige informatie is dus essentieel om te kunnen handelen, maar het is nog best een lastige opgave om te komen tot die eenduidige informatie. "U moet weten wat de betekenis is en u moet zeker zijn dat de informatie klopt en actueel is," aldus Kroeze. "Het op orde houden van die data, het proces dat men hanteert om ervoor te zorgen dat de data schoon is en blijft wordt 'data governance' genoemd. Waar bedrijven voorheen alles wilden bijhouden, ziet men nu een kentering; bedrijven kijken steeds kritischer naar de data die ze willen onderhouden."
 
Duidelijk beeld van de belangrijkste data
Kroeze vindt dat een goede ontwikkeling. "Hoe meer data u hebt, hoe meer inspanning er nodig is om de kwaliteit van de gegevens op peil te houden. Dat kost onnodig veel tijd, geld en mankracht. Het is daarom verstandiger om duidelijk in beeld te brengen wat de belangrijkste data binnen de organisatie is. Dat is vaak de data die meerdere keren wordt hergebruikt en door meerdere personen, systemen en bedrijfsprocessen wordt gebruikt. Dit betekent ook dat veel data niet belangrijk is en die hoeft u niet schoon te houden; u steekt immers geen moeite in iets wat geen waarde heeft."
De toenemende eisen van flexibiliteit die gesteld worden aan de ondersteuning van de bedrijfsvoering door IT maken de afweging tussen relevante en niet relevante data complexer. "De manier waarop we dat willen doen is door de business de bevoegdheid te geven te geven om veranderingen aan te brengen. Dit zal normaliter betekenen dat u bedrijfsregels opstelt op basis van te verwachten omgevingsvariabelen. Dat betekent dat u helder moet hebben welke regels moeten reageren op welke gedefinieerde metadata. U zult exact moeten weten waar die data over gaat. Het vaststellen van die metadata en het maken van afspraken erover tussen verschillende afdelingen, en zelfs tussen organisaties die werken met deze data, is cruciaal geworden," vervolgt Kroeze.
 
Bij wie ligt de verantwoordelijkheid?
De vraag rijst bij wie de verantwoordelijkheid ligt om afspraken te maken over die metadata. Daar is geen eenduidig antwoord op. Kroeze vindt dat het hoort bij de mensen die de business besturen; zij moeten bepalen wat ze willen bereiken en welke data daarvoor nodig is. "Dat is iets dat u op managementniveau duidelijk wilt hebben, want er is veel kennis nodig om die gegevens te beheren. In de praktijk wordt er echter veel geschoven met die verantwoordelijkheid, waardoor het veelal op het bordje van IT terecht komt."
Maar volgens Kroeze is dat een verkeerde ontwikkeling. "Het afschuiven op de IT-afdeling is niet wenselijk: de inhoudelijke expertise ontbreekt daar vaak. Er is daarom nauwe samenwerking nodig tussen de mensen die kunnen oordelen wat de relevantie en de businessbetekenis is en de IT-afdeling die het proces kan ondersteunen."
 
De bevoegdheid van de business
"Samenwerken en kennis van zaken, dat zijn in mijn ogen de twee belangrijkste pijlers als het gaat om data governance. U moet immers goed op de hoogte zijn van de betekenis van de parameters waar u op wilt sturen; dat is in feite niks anders dan de metadata die u vooraf vanuit de business hebt ingesteld," aldus Kroeze.
"Het hogere management kan alleen maar sturen als ze de betekenis weten van die parameters, om zo de impact op de bedrijfsvoering te kunnen begrijpen. Hoewel er dus veel werknemers worden gevraagd om de kwaliteit van de data te waarborgen, is het minstens zo verstandig om ervoor te zorgen dat de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit en inhoudelijke kennis op dezelfde plek liggen. Het vermogen om samen te werken zal een van de belangrijkste gevraagde competenties moeten zijn om Business en IT goed op elkaar te laten aansluiten."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.