Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Herstel architectenbranche kent grote regionale verschillen

6 mei 2016 - De marktverwachtingen van architectenbureaus zijn positiever. De gemiddelde werkvoorraad stijgt, maar de verschillen tussen regio’s zijn groot. Dat blijkt uit de BNA Conjunctuurmeting voorjaar 2016.

BNA-directeur Fred Schoorl: "De resultaten bevestigen dat het écht beter gaat. Het sentiment in de branche is anders. Maar het evenwicht en gezond verdienvermogen is nog ver te zoeken. Bureaus staan tegelijkertijd voor de uitdaging heel alert te zijn in een sterk veranderende omgeving. Denk aan de snelheid van de technologische ontwikkelingen. "
 
Stijgende werkvoorraad
De werkvoorraad is 4,5 maanden tegen 3,5 maanden in 2014 en 4,3 maanden in 2015. De werkvoorraad verschilt sterk per bureau. Grote bureaus hebben een gemiddelde werkvoorraad van 8,6 maanden. Kleine bureaus gemiddeld virer maanden. Dit ‘nieuwe normaal’ is nog ver verwijderd van het niveau voor de financieel-economische crisis. Van de bureaus verwacht 47 procent meer opdrachten. Ook het honorarium stijgt licht na vele jaren stilstand. Het aantal medewerkers groeit licht, maar door de vaak wisselvallige opdrachtenstroom blijven bureaus voorzichtig met het aannemen van nieuwe medewerkers. Er is vooral vraag naar en tekort aan BIM specialisten en bouwtechnici.  
 
Regionale verschillen: groei en krimpgebieden
De regionale verschillen tussen groei en krimpgebieden zijn groot. In de regio Amsterdam, Brabant, Rotterdam, Den Haag is de werkvoorraad bovengemiddeld. In de regio’s Noord- en Midden Limburg, Gelderland, Oost Nederland en Noord Holland ligt deze onder het gemiddelde. Dit komt mede omdat de grote bureaus met een hogere werkvoorraad veelal in de eerstgenoemde regio’s gevestigd zijn. Ook wanneer hiervoor gecorrigeerd wordt blijven de verschillen tussen regio’s groot. Schoorl: "Dat er weer groei zit in de werkvoorraad en het aantal medewerkers iets toeneemt is natuurlijk positief. Maar nog lang niet alle regio’s en bureaus profiteren van deze kentering. Er zijn grote regionale verschillen, waarbij de economisch sterke regio’s het goed doen. Krimpregio’s kennen heel andere uitdagingen en opgaven. De demografische en sociaal economische structuur van regio’s is bepalend."
 
Groei transformatie, nieuwbouw en verduurzaming
Het tekort aan goede en betaalbare woningen op veel plekken in Nederland blijft groot. Volgens 54 procent van de bureaus zal de vraag naar ontwerpen voor woningen aan belang toenemen. Zorg, gemengde projecten en stedenbouw dragen ook bij aan de groei. Particulieren blijven belangrijk voor bureaus. Projectontwikkelaars, bedrijfsleven en aannemers worden voor het eerst in lange tijd weer genoemd als bron van groei. Transformatie, hergebruik, verbetering, verduurzaming en nieuwbouw van woningen zijn de typen opdrachten waar bureaus veel van verwachten. Ten aanzien van kantoren, onderwijs en winkels zijn de verwachtingen minder hoog gespannen.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.