Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Wat als uw bedrijf te afhankelijk is van één persoon?

2 mei 2016 - Toen de Amerikaanse NBA-basketbalster Lebron James in 2010 de Cleveland Cavaliers inruilde voor de Miami Heats, verloren deCavs 26 wedstrijden op rij. Toen de Oekraïense sterdanser van het Royal Ballet, Sergei Polunin, het voor gezien hield, sprak Monica Mason, de directeur van het balletgezelschap, over ‘een diepe schok en een groot verlies aan de kassa’.

Ook in het bedrijfsleven kan het verlies van een sleutelfiguur vernietigende gevolgen hebben, zo schrijft Express.be. Toen de Britse fondsenmanager Gartmore op een paar maanden tijd zijn twee beste fondsenmanagers kwijtraakte, haalden klanten massaal hun geld weg. Weken later was het aandeel Gartmore in waarde gehalveerd. Het bedrijf werd uiteindelijk voor een habbekrats overgenomen door Henderson Global Investors.

Creatieve industrieën en sportwereld
Het zijn vooral de creatieve industrieën en de sportwereld die kwetsbaar zijn voor dit soort situaties. Sterspelers- en ontwerpers hebben vaak meer macht dan de managers die hun talent moeten bewaken. Toen topontwerper Tom Ford in 2004 het modehuis Gucci de rug toekeerde, werd gevreesd voor de toekomst van het Italiaanse ledermerk. De pers had het over het ‘Tom Ford-syndroom’, een term die sinds dan in de modewereld courant is wanneer men over het ‘sleutelmanrisico’ spreekt.
Veel is tegen dat risico niet te doen. Balletgezelschappen zagen zich verplicht om voor elke sterdanser verschillende invallers op te leiden voor de verschillende delen van elke opvoering en dat om de simpele reden dat de kans op blessures enorm is. In andere sectoren is het moeilijk om dit te kopiëren, gewoon omdat de lagere kans op blessures of incidenten de kosten niet rechtvaardigen.

Verzekering?
Sportteams verzekeren zich tegen het ‘sleutelmanrisico’. Mocht een club als FC Barcelona morgen sterspeler Leo Messi verliezen door een blessure die vroegtijdig zijn carrière beëindigt, dan zou dat niet alleen het onbetaalbare verlies van een sterspeler inhouden, maar ook de afschrijving van zijn marktwaarde die honderden miljoenen euro bedraagt. Alleen een verzekering kan hier soelaas bieden.
Wat bedrijven wel kunnen doen? Zorgen voor een meer evenwichtige basis binnen het sleutelteam en een goede opvolgingsplanning. Want wedden op één paard blijft uiterst riskant.


Bron: Express.be Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.