Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
23 maart 2016
 

'E-facturen dé sleutel naar optimaal betalingsverkeer'

 
 

Wanneer het Nederlandse bedrijfsleven op elektronisch factureren zou overstappen, kan dit een gemiddeld bedrijf een kostenbesparing van 90 procent opleveren. Door de invoering van e-invoicing krijgen bedrijven hun rekeningen sneller betaald en verbetert de cashflow.


Door middel van e-invoicing kan ook de bedrijfsvoering worden gestroomlijnd en kunnen bedrijven verspilling elimineren én werkkapitaal ontsluiten.
 
Vruchtbaar betalingsjaar 
Met het oog op het betalingsgedrag was 2015 overigens een vruchtbaar jaar: een onlangs gehouden onderzoek van bedrijfsinformatiespecialist Graydon geeft aan dat het Nederlandse bedrijfsleven in het afgelopen jaar zijn rekeningen sneller heeft voldaan dan in 2014. Het duurde het afgelopen jaar gemiddeld 42,3 dagen voordat het factuurbedrag werd overgemaakt. In vergelijking met 2014 is dit ongeveer vier procent sneller. "Een zeer positieve ontwikkeling," zegt Jörgen Hensgens, country manager van Basware in Nederland. "Wij zijn echter van mening dat facturen nog sneller betaald kunnen worden. Vooral voor het Midden- en Kleinbedrijf kunnen verlate betalingen desastreuze gevolgen hebben. Cashflow is met name voor deze groep van levensbelang."
 
Minder dan tien procent elektronisch 
Volgens een ander rapport dat onlangs door Billentis werd gepubliceerd, zijn van de 500 miljard facturen die in 2015 wereldwijd werden verstuurd er bijna 42 miljard papierloos. Ruim 90 procent wordt dus nog steeds afgedrukt en gefrankeerd. "Een tijdrovend, duur maar vooraal fout- en fraudegevoelig proces," voegt Hensgens toe. "Te accorderen facturen verdwijnen op de grote hoop of per ongeluk in een la of op het bureau van een medewerker die met vakantie is. Hierdoor lopen het goedkeurings- en betalingsproces onnodige vertraging op. Door dit logge, analoge proces is het niet verwonderlijk dat facturen veelal niet binnen de gestelde betalingstermijn worden voldaan, met alle negatieve gevolgen van dien."
 
De grootste afnemer van Nederland
Los van het bedrijfsleven is er in de onderzoeksgegevens van Graydon tevens een positieve ontwikkeling bij het betalingsgedrag van de Nederlandse (semi)overheid te bespeuren: als de grootste afnemer van facturen in Nederland doet zij er gemiddeld 44,7 dagen over een factuur te voldoen, een verbetering van vier dagen ten opzichte van het jaar ervoor. Dankzij beter betaalgedrag door het bedrijfsleven én de (semi)overheid krijgen ondernemers meer ruimte om te investeren en zich te onderscheiden in de markt. Nogmaals Jörgen Hensgens: "In landen als Portugal, Mexico en de Verenigde Staten loopt de overheid zelfs een beetje voor: zij verplichten hun toeleveranciers facturen alleen nog elektronisch aan te leveren. Papieren rekeningen worden simpelweg niet meer in behandeling genomen. Nederland zou dit model eigenlijk moeten volgen teneinde het factuurverwerkings- en betaalproces te optimaliseren."
 
E-invoicing: louter voordelen
Een gemiddeld bedrijf kan maar liefst 90 procent besparen door alle facturen elektronisch te ontvangen. Met een softwareoplossing kan dat veilig en eenvoudig. "Maar dat is niet alles," besluit Jörgen Hensgens. "Zo helpen wij bedrijven ook bij het laten overstappen van hun leveranciers op elektronische aanlevering. Met onze oplossingen kunnen bedrijven overstappen op e-facturen en op deze manier hun bedrijfsvoering stroomlijnen, verspilling elimineren en werkkapitaal ontsluiten."

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
ADVERTORIAL
Loopt het contract van een van u zwangere medewerkers binnenkort af maar wilt u haar het liefst in dienst houden? Bespreek samen jullie plannen om een goede samenwerking te behouden voor na de zwangerschap.
Data Recovery Nederland haalt voor klant 115 bitcoins terug
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Maandagmorgen staat alles op z’n kop! is een no-nonsense managementboek dat je helpt concrete stappen te zetten om je marktkracht te vergroten. Een verademing na al die hypes over Agile, Scrum en Holacracy. Een down-to-earth boek waarmee je als ondernemer bereikt wat je wilt bereiken. Want het is niet zo moeilijk als de goeroes je willen laten geloven: ‘Het geheim zit in jouw besluit om maandagmorgen direct aan de slag te gaan’.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Doc data 1.78  87.4 %
Altice 10.44  10.5 %
Value8 5.44  5 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Groothandels 49.3  -3.3 %
Brill kon 34.6  -1.7 %
Meer beurs