Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Persoonlijk Leiderschap, omdat het over mensen gaat

26 februari 2016 - Boekenkasten zijn er volgeschreven over leiderschap, veel managementguru’s verkondigen de laatste trends in leiderschap. Maar waar het steeds weer op neerkomt is de persoonlijke noot.

Misschien zijn er nog wel meer boeken geschreven over management en dat blijkt nogal eens wat anders te zijn dan leiderschap. In het beklimmen van de carrièreladder, leren aankomende leidinggevenden een scala aan managementstijlen en –technieken. Allemaal vaardigheden die kunnen helpen bij het uitvoeren van de leidinggevende taak. Volgens Bas de Kruyff van Persoonlijk-leiderschap.eu blijft het daar helaas ook vaak bij. "En als de klus nog lastig is, gaat menigeen naar de volgende managementtraining of leest het nieuwste boek met do’s en dont’s."

Het moet grondiger
Uiteindelijk komt u erachter dat u het daarmee niet redt. Of dat u het misschien wel redt maar met veel moeite en ten koste van een heleboel energie en tijd. Het aanleren van nog meer vaardigheden om te ‘dealen’ met uitdagingen in uw leidinggevende taak, is als het aanbrengen van een spoiler en verchroomde spiegels op een auto die niet meer goed rijdt. Het is compensatie of camouflage van iets dat onder de motorkap gevonden moet worden.
 
Patronen doorbreken bij de oorsprong
Zo werkt het ook in leiderschap. Wanneer u keer op keer in lastige patronen verzeild raakt, uw energie aan alle kanten weglekt of u uw team niet of amper weet te inspireren, dan dient u onder de motorkap te kijken. Dus niet naar uw vaardigheden maar naar u als mens. En dat is waar persoonlijk leiderschap in beeld komt. Terug naar de basis, de mens die het uiteindelijk doet. Wie is die mens, hoe is die gevormd tot degene die hij/zij nu is en welk effect heeft dat op het leiderschap? Door u daarin te verdiepen, maakt u kennis met de onderstroom, datgene dat ervoor zorgt dat u zichzelf op een bepaalde manier opstelt, dat u zich al dan niet als een vis in het water voelt, dat het al dan niet prettig en effectief met u samenwerken is. Waar heeft u uw patronen geleerd en hoe effectief zijn die in uw huidige rol als leider? Wanneer u daarmee bezig durft te gaan, geeft u leiding aan uzelf. En u kunt pas leidinggeven aan anderen als u ook leidinggeeft aan uzelf.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.