Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Pensioenregelingen zijn voor veel bedrijven abracadabra

8 februari 2011 - Wat weet u eigenlijk van de pensioenregeling die u uw werknemers aanbiedt? Veel werkgever blijken daar weinig kennis van te hebben. Die onwetendheid kan resulteren in onverwacht hoge kosten en mogelijke risico’s voor hun werknemers, zegt Hay Group.

Het internationale organisatieadviesbureau presenteert daarom een kwaliteitsmeter, het ‘Pensioenassessment’, waarmee pensioenregelingen tegen het licht gehouden kunnen worden. 

Kritische blik
De ontwikkelingen in de pensioenmarkt dwingen ondernemingen in 2011 hun pensioenregeling kritisch tegen het licht te houden, als onderdeel van de totale beloning van werknemers. "Bij de onderbouwing van beleidskeuzes is het van belang een aantal vrij basale maar cruciale vragen te kunnen beantwoorden, zoals ‘Wat is een goede pensioenregeling? Wat is gebruikelijk in de markt? Welke risico’s leggen wij als onderneming neer bij onze werknemers?," zegt Rogier Kerkhof, Director Pension & Actuarial Services bij Hay Group Nederland. "Momenteel heeft het merendeel van de organisaties daar geen antwoord op en dat is in deze tijd natuurlijk onvoorstelbaar. Te meer omdat de kosten van een pensioenregeling doorgaans circa vijftien procent van de loonsom bedragen." 

Startpunt
Hay Group ziet dat veel ondernemingen 2011 willen gebruiken als ‘startpunt’ voor een heroverweging van het pensioenbeleid voor hun totale personeelsbestand. Veel ondernemingen uiten volgens het organisatieadviesbureau een grote behoefte en noodzaak aan meer inzicht in de wijze waarop de pensioenregeling is ingericht. "Er is een sterke behoefte om meer achtergrondinformatie te verkrijgen over het financiële en operationele risico dat de pensioenregeling met zich meedraagt. Ook de vraag of de uitvoering van het pensioen nog passend is bij de onderneming, wordt steeds meer gesteld," zegt Kerkhof. 

Pensioenassessment
Met het Pensioenassessment geeft Hay Group inzicht in zowel de kwaliteit en waarde van de pensioenregeling als de financiering hiervan. Op basis van objectieve criteria wordt beoordeeld in hoeverre een regeling marktconform is, bezien vanuit de pensioenregeling ('hoeveel pensioen zegt de werkgever toe') en vanuit de financiering ('hoe kostenefficiënt is de uitvoering en blijft deze ook betaalbaar in de toekomst'). Deze kwaliteitsmeter geeft inzicht in de waarde van de pensioenregeling voor de medewerker afgezet tegen de Hay Group database.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.