Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
12 februari 2016
 

Bedrijven betalen facturen steeds sneller

 
 

Facturen in het Nederlandse bedrijfsleven zijn nog nooit zo snel voldaan als in het afgelopen jaar. Uit de barometer betaalgedrag van Graydon blijkt dat de gemiddelde factuur na 42,3 dagen betaald is.

Ofwel een daling van vier procent ten opzichte van het jaar ervoor. In het laatste kwartaal van 2015 noteerden we zelfs een record van 40,9 dagen, dat is een daling van bijna zeven procent t.o.v. het vierde kwartaal 2014. Opvallend is het betaalgedrag van de (semi) overheid, die twee gezichten laat zien. Hierbij is er vooral een groot verschil tussen de dienstverlenende overheid en de nutsbedrijven.  Dit toont aan dat er nog steeds ruimte is om het betaalgedrag te verbeteren.  
 
Zakelijke dienstverlening koploper in snel betaalgedrag
In alle sectoren van het bedrijfsleven zien we dat het betaalgedrag verbetert. Op sectorniveau valt in de Graydon barometer af te lezen dat facturen in de zakelijke dienstverlening met 36,8 dagen (laatste kwartaal 2015) het snelst betaald worden. Daarna komen de IT en Telecom en land- en tuinbouw. Facturen van de (semi)overheid laten met 44,7 dagen het langst op zich wachten.  Toch is er ook in deze sector een verbetering, zo is het betaalgedrag met bijna vier dagen verbeterd ten opzichte van een jaar eerder.
 
Overheid en (semi)overheid uitgelicht 
Ingezoomd op de betaalgedrag van de (semi)overheid, dan valt op dat de dienstverlenende overheid (overheidsdiensten, ministeries, maatschappelijk werk)  met 36,2 dagen voorop loopt met betalen. De dienstverlenende overheid kenmerkt zich zelfs door een beter betaalgedrag dan het landelijk gemiddelde. Dit in tegenstelling tot de industriële overheid, daaronder vallen elektriciteits- en waterbedrijven, in deze sector bleef een factuur in 2015 ruim 56 dagen liggen voor deze betaald werd.
 
Provincie Zeeland snelste betaler, Drenthe betaalt het traagst
Op provinciaal niveau is te zien dat de beste betalers zich net als vorig kwartaal in de provincie Zeeland bevinden. In deze provincie kennen facturen een gemiddelde betaaltijd van 37 dagen. De traagste betalers bevinden zich momenteel in Drenthe (43,1 dagen), de provincie neemt daarmee het stokje over van Zuid-Holland waar ondernemers na gemiddeld 41,1 dagen hun facturen hebben voldaan.
 
Stipter betalen
Graydon ziet met tevredenheid dat de trend van stipter betalen zich ook in het laatste kwartaal van 2015 doorzet. Record op record als het gaat om goed betaalgedrag. Frans van den Heuvel, Research & Learning specialist bij Graydon zegt hierover: "De resultaten van zowel het vierde kwartaal alsmede van 2015 zijn veelbelovend. Dankzij een beter betaalgedrag, krijgen ondernemers weer meer ruimte om te investeren en zich te onderscheiden in de markt. Een positieve ontwikkeling voor de Nederlandse economie." 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
In 2011 lanceerde Eric Ries De Lean Startup, een revolutionair boek dat voor velen de nieuwe bijbel zou worden bij het starten of transformeren van bedrijven. Niet alleen werd zijn boek een wereldwijde bestseller, Ries reisde de wereld over om lezingen te geven en kleine en grote bedrijven te helpen met succesvol innoveren en groeien. Dit leverde hem nieuwe inzichten en oplossingen op van onschatbare waarde, die hij in 'De startup-methode' met ons deelt. Ries is verbonden aan de Harvard Business School en het gerenommeerde designbureau ideo.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
Nedap 50.2  2.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
USG people 17.2  -1.5 %
Corio 52.5  -1.1 %
Meer beurs