Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Financieringsgat in woningbouw gevuld door crowdfunding

8 februari 2016 - Steeds vaker wordt er door projectontwikkelaars in de bouwsector gekozen voor crowdfunding als financieringsmiddel. Het gaat hier voornamelijk om vernieuwende en sociale bouwconstructies.

Zo haalde jongerhuisvester Socius, de grootste campagne ooit op platform CrowdAboutNow, afgelopen jaar 1,4 miljoen euro op voor twee projecten; de Ravel en de Saffier in Utrecht. En crowdfundde Phoen'x voor duurzame nieuwbouwwoningen in Arnhem en betaalde al haar investeerders al met succes terug.

Andere kijk
"Woonconsumenten kijken tegenwoordig heel anders naar de woningmarkt. Ze willen geen prefab blokkendozen, maar afstemmen op de omgeving." Tom Vroemen, voorzitter van zelfbouwgroep Keuzeruimte en crowdfundingexepert, ziet de markt van bouwinitiatieven zoals het zijne groeien. Het klassieke model van grootschalige ontwikkelprojecten moet steeds vaker wijken voor kleine bewonersinitiatieven. Zo vond Phoen’x een kavel met bestemmingsplan voor een kantoor en wist de gemeente te overtuigen om hier drie woningen neer te zetten. Socius verbouwde een leegstaand kantoorpand en een bejaardenhuis tot studentenwoningen als antwoord op de woningnood in Utrecht.

Vernieuwende constructies
Er is veel vraag naar vernieuwende en sociale bouwconstructies, maar de traditionele financiers blijven vaak nog achter. "Ze handelen nog vanuit een verouderd beeld, waarin supergemiddelde huizen op supergemiddelde locaties het beste verkoopt." Steeds vaker wordt crowdfunding gebruikt als alternatief. "Crowdfunding voegt niet alleen toe op financieel vlak, het creeërt ook betrokkenheid van alle partijen," aldus Vroemen. "Crowdfunding kan straks de financierder worden van de betere architectuur en experimentele, alternatieve bouwprojecten."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.