Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
8 februari 2016
 

Financieringsgat in woningbouw gevuld door crowdfunding

 
 

Steeds vaker wordt er door projectontwikkelaars in de bouwsector gekozen voor crowdfunding als financieringsmiddel. Het gaat hier voornamelijk om vernieuwende en sociale bouwconstructies.

Zo haalde jongerhuisvester Socius, de grootste campagne ooit op platform CrowdAboutNow, afgelopen jaar 1,4 miljoen euro op voor twee projecten; de Ravel en de Saffier in Utrecht. En crowdfundde Phoen'x voor duurzame nieuwbouwwoningen in Arnhem en betaalde al haar investeerders al met succes terug.

Andere kijk
"Woonconsumenten kijken tegenwoordig heel anders naar de woningmarkt. Ze willen geen prefab blokkendozen, maar afstemmen op de omgeving." Tom Vroemen, voorzitter van zelfbouwgroep Keuzeruimte en crowdfundingexepert, ziet de markt van bouwinitiatieven zoals het zijne groeien. Het klassieke model van grootschalige ontwikkelprojecten moet steeds vaker wijken voor kleine bewonersinitiatieven. Zo vond Phoen’x een kavel met bestemmingsplan voor een kantoor en wist de gemeente te overtuigen om hier drie woningen neer te zetten. Socius verbouwde een leegstaand kantoorpand en een bejaardenhuis tot studentenwoningen als antwoord op de woningnood in Utrecht.

Vernieuwende constructies
Er is veel vraag naar vernieuwende en sociale bouwconstructies, maar de traditionele financiers blijven vaak nog achter. "Ze handelen nog vanuit een verouderd beeld, waarin supergemiddelde huizen op supergemiddelde locaties het beste verkoopt." Steeds vaker wordt crowdfunding gebruikt als alternatief. "Crowdfunding voegt niet alleen toe op financieel vlak, het creeërt ook betrokkenheid van alle partijen," aldus Vroemen. "Crowdfunding kan straks de financierder worden van de betere architectuur en experimentele, alternatieve bouwprojecten."

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
ADVERTORIAL
Loopt het contract van een van u zwangere medewerkers binnenkort af maar wilt u haar het liefst in dienst houden? Bespreek samen jullie plannen om een goede samenwerking te behouden voor na de zwangerschap.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Bescherm uw data - infographic over informatiebeveiliging
BOEKENNIEUWS
De veranderingen in de markt gaan almaar sneller en dieper, onder invloed van voortschrijdende digitalisering, complexer klantgedrag, nieuwe toetreders in het concurrentieveld en veranderende businessmodellen. De traditionele manieren van werken schieten steeds vaker tekort. Wie in de toekomst bestaansrecht wil hebben, moet daarom fundamenteel anders gaan denken. En daarvoor valt enorm veel te leren van succesvolle startups.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Brisk-index: 248.56 -0.62 %
Stijgers Dalers
Altice 8.75  8 %
Yatra 5.4  6.3 %
Nutreco 47  3.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Doc data 0.45  -4.3 %
Brill kon 34.85  -1.8 %
Meer beurs