Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Scheiden als ondernemer, hier moet u aan denken

27 januari 2016 - U gaat trouwen, hebt een goedlopende zaak en gaat deze samen runnen. Romantisch, maar helaas eindigt dit niet altijd even goed. 38 procent van de huwelijken en samenlevingscontracten eindigt in een scheiding.

Waar moet een ondernemer rekening mee houden als dit gebeurt? Hein Medema, oprichter van Rechtsinfo.nl zet een aantal zaken op een rij.
Bij een scheiding moet er veel geregeld worden. Denk aan al het meubilair dat verdeeld moet worden, de verantwoording over eventuele kinderen en wie welk deel van het geld krijgt. Maar als u een onderneming heeft, of zelfs samen een onderneming runt, zijn er meer zaken om rekening mee te houden. Wat gebeurt er immers met het bedrijf?
 
Bereken de waarde
"Wanneer u als ondernemer gaat scheiden, moet u de waarde van de onderneming laten taxeren," geeft Medema aan. "Dit is om de waarde van de alimentatie vast te stellen en te bepalen hoeveel iedere betrokkene uiteindelijk krijgt. Allerlei interne en externe factoren hebben hierop invloed. Verstandig is dan ook om hier de hulp van een deskundige bij te vragen, zodat er geen valse verwachtingen ontstaan."

Pensioenen
Ook de waarde van het pensioen moet worden verdeeld, al mag de continuïteit van de onderneming niet in gevaar komen. Het deel van de pensioenreserve voor de ex-partner, moet in contanten aanwezig zijn. Mocht dit echter een erg hoog bedrag zijn, dan kunt u het deel ook inwisselen tegen iets anders dat het geld waard is. Let hierbij echter wel op de fiscale gevolgen, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Voorkom een vechtscheiding
Scheiden is vaak emotioneel en de gemoederen kunnen hoog oplopen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat een op de vijf scheidingen tussen 2013 en 2015 in een gevecht eindigden. Grootste oorzaak hiervan zijn niet verwerkte emoties. Ook de zorg voor de toekomst kan een oorzaak zijn van een vechtscheiding. "Om een vechtscheiding te voorkomen, is het verstandig om hulp van bijvoorbeeld een echtscheidingsmediator in te schakelen," zegt Medema. "Zo kunt u duidelijke afspraken maken, met een kleinere kans op ruzie. Mocht er echter echt niets uitkomen, dan neemt de rechter een beslissing."

In gemeenschap of op voorwaarden?
Wat er precies met een onderneming gebeurt bij een scheiding, hangt ook af van of u in gemeenschap van goederen of op voorwaarden bent getrouwd. In het eerste geval blijft het bedrijf uw eigendom, maar moet de waarde ervan verdeeld worden. Bent u op voorwaarden getrouwd, dan hangt het ervan af wat er is afgesproken.

Samen verder?
"
Is het bedrijf van u samen, dan rest de vraag: gaat u samen door als eigenaren? Dit is zeker mogelijk, maar zorg wel dat persoonlijke problemen niet op de werkvloer belanden," waarschuwt Medema. Het kan helpen om fysiek gescheiden te zitten, ieder in een apart kantoor. Mogelijk is het dus wel, maar blijf communiceren en maak duidelijke afspraken. Eventueel kan dit ook met de hulp van een deskundige.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.