Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Is het wassen van (bedrijfs)kleding fiscaal aftrekbaar?

11 januari 2016 - Wanneer u een eigen bedrijf hebt, zijn er allerlei kosten die kunnen worden aftrekbaar zijn van de belasting. Denk daarbij aan computers, kantoorbenodigdheden et cetera.

Toch zien veel ondernemers kleinere aftrekposten vaak over het hoofd, waardoor ze een leuk bedrag per jaar mislopen. Wat dacht u bijvoorbeeld van de aftrekbaarheid van de bedrijfswas? Daniëlle van Someren van Wasmachines.nl geeft in dit artikel enkele tips.

Wasmachines en witgoed
Wanneer het gaat om de aftrekbaarheid van apparaten als wasmachines of wasdrogers blijkt dat veel onduidelijkheid bestaat. Volgens Daniëlle van Someren is het echter vrij eenvoudig: "Staat een wasmachine of wasdroger in het kantoorpand, dan is deze volledig aftrekbaar van de belasting. Staat een wasmachine thuis bij de ondernemer, dan is dit vrijwel nooit het geval. De wasmachine wordt dan namelijk ook gebruikt voor privé-was en is zodoende niet geheel bedoeld voor de bedrijfsvoering."

Wasmiddel vergoeden
De vergoeding van wasmiddel dat nodig is voor het draaien van de was is eenvoudig aftrekbaar. "Dit valt gewoon onder de reguliere bedrijfskosten, net als schoonmaakspullen bijvoorbeeld. Daarom kan een ondernemer gewoon het bonnetje van het wasmiddel verwerken in de bedrijfsadministratie als aftrekpost. Dat geldt voor alle wasmiddelen, wasverzachter en ga zo maar door."

De wasbeurten zelf
Wanneer de wasmachine in een bedrijfspand staat, worden alle wasbeurten afgetrokken van de belasting. Voorwaarde is echter dat het bedrijfspand een aparte energiemeter heeft, zodat het stroomgebruik kan worden bijgehouden. Dit geldt echter niet in particuliere woningen waar bedrijfswassen worden gedaan. Daniëlle van Someren: "Wanneer er thuis vaak gewassen wordt voor het bedrijf (bijvoorbeeld handdoeken, bedrijfskleding of schoonmaakdoeken), dan kan dit worden afgetrokken van de belasting. Het moet echter te allen tijde kunnen worden aangetoond dat de was gedaan wordt voor het bedrijf. Daarvoor is het noodzakelijk dat goed wordt bijgehouden wanneer er bedrijfswas in de machine gaat.

Controle door de belastinginspectie
De meeste belastingaangiftes worden zonder al teveel gemor geaccepteerd door de belastingdienst. Echter, zijn er opvallende zaken of wordt uw bedrijf eruit gepikt voor een steekproef, dan zult u elke aftrekpost moeten kunnen weerleggen. Dit geldt ook voor wasbeurten die thuis zijn uitgevoerd voor het bedrijf. Hoe werkt dat? "Per wasbeurt kan ongeveer een of twee euro worden afgetrokken, dus zolang aantoonbaar is dat een bepaald aantal wassen per jaar voor het bedrijf is, geeft dat een leuk voordeel. Het aantonen van wasbeurten is vrij eenvoudig met een goede administratie van wanneer er voor het bedrijf wordt gewassen. Heeft u alles netjes bijgehouden, dan is het aan de inspecteur om met bewijslast te komen als hij denkt dat er iets niet klopt."

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Matthijs

29-09-2020 14:44  |  

Een wasmachine huren is ook nog altijd een optie. Scheelt dat je dan geen witgoed reparateur nodig hebt.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.