Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

‘Kwaliteit thuiszorg zal verder dalen door verbod op ZZP’ers’

9 december 2015 - Dat huishoudelijke hulpen niet meer als ZZP’er mogen worden ingehuurd, is een gemiste kans voor het kabinet – en de rest van Nederland! – omdat hiermee de innovatiepotentie in de zorgsector door de bureaucratie van de overheid en de grote zorginstellingen in de kiem wordt gesmoord.

"De innovatiekracht zat juist bij die alfahulpen die als ondernemende ZZP’er in de sector aan de slag gingen," zegt Jerry Helmers, voorzitter van ZZP Netwerk Nederland. "Zij waren juist degenen die de efficiency omhoog konden brengen en met ondernemende kracht verbeteringen konden initiëren."
ZZP Netwerk Nederland is verbaasd over het feit dat de mensen op de werkvloer van de thuiszorg, die zich ook heel ondernemend kunnen gedragen en per definitie flexibel zijn, nu worden beperkt in hun mogelijkheden om de service naar de cliënten op een hoger niveau te brengen.

Nekslag
Jerry Helmers zegt hier verder over: "Dat het kabinet en de vakbonden dit hebben afgesproken, is de nekslag voor een verbetering van de kwaliteit van de zorg en ondersteuning die wordt geleverd door de thuishulpen. Deze thuishulpen zouden eigenlijk zelf moeten bepalen wat voor hén de beste modus is: aan de slag als ZZP’er of in loondienst gaan. Voor iedereen kan deze keuze verschillend zijn. Mensen moeten kunnen kiezen wat het beste bij hen past opdat hun talenten het beste tot hun recht komen. Daar zijn de cliënten van de thuiszorg immers ook bij gebaat."

Prikkel verdwijnt
"Bovendien doe je nu afbreuk aan de oh zo benodigde innovatie in de thuiszorg; zelfstandige thuishulpen willen niet alleen de beste service aan hun cliënten leveren maar omdat het ondernemers zijn, zoeken ze ook altijd naar verbeteringen en efficiency. Die prikkel wordt nu weggehaald omdat de verantwoordelijkheid van verbeterprocessen nu (weer) in handen komt van managers uit de bureaucratische organisaties. Deze zijn echter niet flexibel. Kleinschaligheid en ondernemende eigen verantwoordelijkheid zijn de aspecten die succesvolle slagkracht bepalen. Het kabinet en de vakbonden doen nu de ZZP’ers, die heel tevreden waren met deze rol als ZZP’er, dus tekort. Zij worden teruggeduwd in het werknemerschap. Dat is jammer, want niet iedereen presteert het beste in het keurslijf van de werknemer."
ZZP Netwerk Nederland wil benadrukken dat procedures en protocollen ten aanzien van de wijze van werken met cliënten, voor zowel ZZP’ers als werknemers hetzelfde moeten zijn. "Veiligheid gaat boven alles. Als het over de zorg gaat, gaat het immers over mensen."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.