Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Als ondernemer een huis kopen in 2016?

25 november 2015 - Voor ondernemers is het belangrijk altijd de financiële situatie goed inzichtelijk te houden. Niet alleen van het bedrijf, maar ook van u persoonlijk. Zeker als starter maar ook later tijdens moeilijke jaren is het belangrijk om privé niet teveel geld uit te geven.

Alles wat niet als winst of salaris uitgekeerd hoeft te worden, kan immers in het bedrijf gestoken worden. Een manier om geld uit te sparen is, hoe vreemd het ook klinkt, een huis kopen. Door de lage hypotheekrente bent u vaak goedkoper uit dan huren, en door de hypotheekrente voor een aantal jaar vast te zetten bent u verzekerd tegen stijgende huurprijzen (die ook nog eens inkomensafhankelijk kunnen zijn). Esther van Heteren van Mevrouw de Aankoopmakelaar geeft een toelichting op de belangrijkste (financiële) veranderingen en gevolgen daarvan voor de huizenmarkt.
 
Verlaging van NHG-grens
Volgens Esther van Heteren heeft een nieuwe verlaging van de NHG-grens invloed op de mogelijkheden die starters en doorstromers op de huizenmarkt hebben. "De overheid verlaagt stapsgewijs de NHG-grens steeds verder. De NHG (Nationale Hypotheek Garantie) maakt het mogelijk bij de aankoop van een huis te profiteren van bepaalde zekerheden en een rentekorting, maar dit is alleen mogelijk tot een bepaald maximaal bedrag. Het gaat per 1 juli 2016 om een verlaging van 245.000 naar  225.000 euro."

Verlaging van de maximale hypotheek
Van Heteren vertelt meer over de verlaging van de maximaal af te sluiten hypotheek: "De maximale hypotheek is zowel van uw salaris of winst afhankelijk, als van de waarde van het huis. Eerder kon er gemakkelijk meer geleend worden dan de aankoopsom van het huis, bijvoorbeeld voor de kosten koper. In 2015 gold al een maximaal bedrag van 103 procent van de marktwaarde, in 2016 zakt dit naar 102 procent, en het zal de komende jaren nog verder dalen naar 100 procent in 2018."

De huizenmarkt krabbelt weer op
Uit diverse statistieken blijkt dat de huizenmarkt weer aantrekt. Van Heteren noemt wat cijfers: "In juli 2015 waren er bijna 33 procent meer huizen verkocht dan dezelfde maand het jaar ervoor. En in augustus 2015 lagen de prijzen alweer 2,5 procent hoger dan in augustus 2014." Ze licht toe dat mogelijk nog meer wordt door de verwachte groei van de koopkracht. "Uit de miljoenennota voor 2016 blijkt dat er geen huishoudens minder te besteden hebben dan nu, en dat 80 procent zelfs meer te besteden zal hebben."

Nog meer veranderingen in 2016 en 2017
Er zijn volgens Van Heteren nog meer veranderingen die van invloed kunnen zijn op de huizenmarkt. "Er is een plan opgesteld de WOZ-waard van woningen openbaar te maken per 1 oktober 2016. Huizenbezitter kunnen zo gemakkelijk de getaxeerde waarde van hun huis vergelijken met woningen met dezelfde kenmerken." En wanneer Van Heteren alvast vooruitkijkt naar 2017? "Dan zal de verruiming van belastingvrij schenken voor (de aankoop van) een huis weer van kracht zijn, en weer het eerder teruggedraaide bedrag van  100.000 euro gelden."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.