Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

De wet Huis voor Klokkenluiders komt eraan

25 november 2015 - Op 2 juli 2015 is door de Tweede Kamer het wetsvoorstel Huis voor Klokkenluiders unaniem aangenomen. Het Adviespunt Klokkenluiders roept werkgevers en ondernemingsraden op tijdig een (aangepaste) meldregeling vast te stellen.

Het adviespunt heeft voor de private en de semipublieke sector een informatiepakket met een (model)regeling samengesteld.
 
Misstand met maatschappelijk belang
De afgelopen jaren zijn er veel zaken in de publiciteit geweest van werknemers die via het werk te maken kregen met een misstand met een maatschappelijk belang. Vaak kwamen zij in de problemen omdat zij de misstand naar buiten brachten. Dit was aanleiding voor de Tweede Kamer om te komen tot een wet Huis voor Klokkenluiders, die de meldmogelijkheden en de bescherming van werknemers verbetert.
 
Advies
Het Huis voor Klokkenluiders zal werknemers met een vermoeden van een misstand met een maatschappelijk belang kunnen adviseren. Ook zal het Huis onderzoek kunnen doen naar de vermoede misstand en naar de wijze waarop de werkgever zich tegenover de melder heeft gedragen.
 
Interne meldregeling
Verder zullen alle werkgevers bij wie ten minste 50 personen werkzaam zijn, wettelijk verplicht worden een interne meldregeling te hebben. Als de Eerste Kamer het wetsvoorstel aanneemt, zal de wet rond april 2016 in werking kunnen treden. Het Adviespunt Klokkenluiders adviseert daar niet op te wachten, maar tijdig een (aangepaste) interne meldregeling vast te stellen.
De ondernemingsraad heeft instemmingsrecht op de interne meldregeling. Het adviespunt raadt werkgevers aan de ondernemingsraad hier in een vroeg stadium bij te betrekken.
Uitgangspunt van de wet Huis voor Klokkenluiders is dat een werknemer een vermoeden van een maatschappelijke misstand eerst intern bij zijn werkgever meldt. De werkgever onderzoekt de vermoede misstand en treft zo nodig maatregelen.
 
Om werkgevers zo goed mogelijk te faciliteren heeft het Adviespunt Klokkenluiders een informatiepakket samengesteld, bestaande uit:
A. een informatiebrief over de wet HvK en de gevolgen voor werkgevers;
B. een (model)regeling omgaan met melden vermoeden misstand of onregelmatigheid;
C. een toelichting op de (model)regeling.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.