Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Freelancemarkt groeit explosief

21 oktober 2015 - De Freelance Markt Index (FMI) blijft onverminderd hoog, mede door het sterk gestegen aanbod van opdrachten op Freelance.nl.

De afgelopen negen maanden steeg het aantal opdrachten met 29 procent naar meer dan 1.000 per week. Ook verwelkomt de marktleider in het aanbieden van freelanceopdrachten wekelijks gemiddeld 550 nieuwe leden, wat neerkomt op 21.000 nieuwe aanmeldingen over de eerste negen maanden dit jaar, een stijging van veertien procent. 

Ontwikkelingen freelancemarkt
De FMI had aan het eind van het derde kwartaal van 2015 een stand van 281, twintig punten meer dan aan het eind van het eerste kwartaal van dit jaar en iets hoger dan de stand eind juni. In vergelijking met dezelfde periode in 2014 is de index met elf procent gestegen. De Freelance Markt Index analyseert sinds 2009 de ontwikkelingen op de freelancemarkt door de cijfers van het CBS, de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) en het aantal opdrachten op Freelance.nl samen te voegen. 

Afname faillissementen en starters
"Het economisch herstel zorgt ervoor dat meer freelancers en ZZP’ers in hun bestaan kunnen voorzien waardoor er minder faillissementen zijn. Het aantal starters lijkt wel iets af te nemen," aldus Rob Bergers, directeur van Freelance.nl. Volgens Bergers kan dat komen doordat er meer vacatures voor vast werk zijn of dat het ondernemerschap iets minder wordt gezocht. "De komende kwartalen moeten dat gaan uitwijzen."

Economische groei
De economische groei lijkt volgens hem nog niet erg aangetast door onzekerheden en geopolitieke spanningen en zorgen over de vele vluchtelingen die Europa binnenkomen. Bergers: "De zorgen omtrent de ontwikkeling van de groei in China zijn bepalender voor hoe naar de toekomst gekeken wordt. We worden overvleugeld door een nog steeds groeiend optimisme.De Nederlandse economie ontwikkelt zich voorspoedig en de freelancers profiteren daarvan mee. Freelance ontwikkelaars van software en applicaties profiteren het meest, zo blijkt uit de cijfers. Toch indiceert de FMI dat de groei aan het vertragen is. De stijging van de CBS conjunctuurindex neemt af en ook de groei in het aantal uitzenduren valt iets terug. Dat de index in totaal op het hoge niveau van het tweede kwartaal bleef was door de blijvende en versnellende groei in het aantal opdrachten. Het ging ook wel erg hard , dus ik maak me nog geen zorgen."

Flexibilisering arbeid
De grootste factor voor de groei van de freelancemarkt is de onomkeerbare maatschappelijke trend naar flexibilisering van de arbeid. "Zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers willen flexibelere projecten of werk. Het aantal freelancers en ZZP’ers neemt toe omdat het werkaanbod groeit," aldus Bergers.

Doorsturen  |  3  |  Nieuwsbrief

Reacties

michel piedfort

22-10-2015 11:15  |  

Ook de Belgische freelance markt groeit. Tussen maart en september 2014 hadden de 2 grootste freelance jobsites samen 2.200 vacatures. In dezelfde periode van 2015 waren er 3.200 vacatures binnengekomen, of een stijging van 44 procent.

In verhouding tot de Nederlandse markt blijft de markt klein omdat de online jobsites daar minder bekend zijn en minder lang actief zijn in vergelijking met Nederland. Ook de Belgische mentaliteit bij bedrijven is vandaag nog minder naar freelancers gericht, hoewel ook hier de bereidheid om met tijdelijk inzetbaar personeel te werken toeneemt.

Industhree

22-11-2015 09:32  |  

Volgens een onderzoek van Unizo en Graydon, is er voor Vlaanderen inderdaad ook een algemene groei merkbaar. Zo zijn er in Vlaanderen naar schatting ruim 132.000 freelancers actief, een stijging van meer dan 50% sinds 2004. Voor een volledig beeld verwijs ik graag door naar het online rapport: (Klik hier)

Een Loodgieter uit H...

24-11-2015 12:50  |  

Freelancers gaan zeker een comeback maken, Vooral in deze tijden waar werkgevers geen vaste contracten meer uitdelen.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.