Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
28 september 2015
 

Vijf tips voor uw nalatenschap als ondernemer

 
 

Staat u wel eens stil hoe het met uw bedrijf verder gaat als u plotseling komt te overlijden? Wist u dat 70 procent van de mensen onverwacht komt te overlijden?

Als u niets heeft vastgelegd dan kan het de ondergang van uw bedrijf betekenen. Gera Janssen, eigenaresse van Vannuenvoorlater.nl geeft u graag vijf tips, zodat u uw nalatenschap goed kan laten vastleggen en uw overlijden, geen overlijden van uw bedrijf betekent:

1. Voorkom (familie)ruzies, leg uw wensen vast in een testament
In een testament kunt u als ondernemer vastleggen wie de erfgenamen zijn en hoe de erfgenaam of opvolger in uw bedrijf moet omgaan met de zaak. De meeste familieruzies gaan over de hoogte van de erfenis en onenigheid over specifieke voorwerpen met een emotionele waarde. Als ondernemer heeft u eventueel ook de zorg van uw medewerkers, wilt u hen behoeden voor een overname? Zorg dan dat de sleutel over gaat naar uw gewenste opvolger.

2. Zorg dat de continuïteit van uw bedrijf geregeld is
Leg vast en registreer wie de volmacht heeft om uw financiële zaken te behartigen, wie is beslissingsbevoegd en wie is uw waarnemer binnen uw onderneming. Als dit niet is geregeld, dan wordt bedrijfsvoering de eerste periode vaak onmogelijk.

3. Een levenstestament als u zelf geen beslissingen meer kunt nemen
In een levenstestament kan worden geregeld wie de ondernemer vervangt als deze onverwacht uitvalt, door ziekte of een verkeersongeluk. Het kan zijn dat u tijdelijk of langdurig geen beslissingen meer kunt nemen, in het levenstestament wordt vastgelegd wie uw belangen overneemt bij leven als u dit zelf niet meer kunt.

4. Registreer uw digitale nalatenschap - ook van uw bedrijf
Bij overlijden blijft uw digitale nalatenschap, denk aan social media; digitale omgevingen met persoonlijke gegevens doorlopen.  Het is vaak erg lastig om zonder inlogcodes de accounts te beheren. Als u zelf de overboekingen regelt en als dit een periode niet mogelijk is dan kan uw bedrijf hieronder leiden.

5. Benoem een executeur voor het beheer van uw nalatenschap
Een executeur is bevoegd om de nalatenschap te verdelen zelfs zonder de medewerking van  de erflaters en brengt het testament ten uitvoer, nadat u bent overleden. Als u duidelijk vastlegt wie uw executeur is, is het beheer van uw nalatenschap in handen bij één persoon.
Het is altijd lastig om de juiste keuzes te maken. Samen met een onafhankelijke executeur kunt u alles laten vastleggen in een digitaal dossier, zodat dit goed geregistreerd is. Op die manier belast u uw nabestaanden niet met onnodige onduidelijkheden.

 
Doorsturen »  6 reacties »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Uitvaartverzekeringw...  |   | 
2-02-2016
 | 
20:23 uur
Goede tips! Daarnaast is het ook verstandig om eens kritisch naar de verzekering van uw uitvaart te kijken. Meer dan 70% vd Nederlanders heeft daar namelijk een verzekering voor, terwijl het in veel gevallen niet eens nodig is.
Uitvaartverzekering  |   | 
31-05-2016
 | 
09:31 uur
Een uitvaartverzekering is zeker aan te raden, in ieder geval in overleg met de rest van de familie. Nadenken over de wensen voor de uitvaart doen mensen liever niet. Maar hierdoor moeten door de nabestaanden beslissingen worden genomen na het overlijden, ook over de uitvaart. Door de wensen van de uitvaart en eventueel een uitvaartverzekering vast te leggen geef je een steuntje in de rug aan de nabestaanden in die moeilijke tijd.
Uitvaartverzekering  |   | 
23-08-2017
 | 
13:18 uur
Houd hierbij ook goed rekening watvoor verzekering je afsluit. Zo zijn er verschillende soorten uitvaartverzekeringen. Bijvoorbeeld: kapitaal- of naturaverzekering.
Het is verschil van deze verzekeringen is van belang. Bij het sterfgeval wordt er bij een naturaverzekering geen geldbedrag uitgekeerd, maar wordt de begrafenis geregeld. Bij een kapitaalverzekering heeft u meer vrijheid in de invulling van de begrafenis. Verdiept u hier zich ook zeker in!
Uitvaartverzekering ...  |   | 
27-09-2017
 | 
13:04 uur
Ook zijn er uitvaartverzekerings maatschappijen welke zorgen voor de hele begeleiding van het opzeggen van bankrekeningen en de afwikkeling van de erfenis. In sommige situaties kan dit belangrijker zijn dan een euro meer of minder premie betalen. Uiteindelijk wilt u natuurlijk een rustige en goede uitvaart.
Uitvaartverzekering ...  |   | 
3-10-2017
 | 
14:45 uur
Ook zijn er uitvaartverzekerings maatschappijen welke zorgen voor de hele begeleiding van het opzeggen van bankrekeningen en de afwikkeling van de erfenis. In sommige situaties kan dit belangrijker zijn dan een euro meer of minder premie betalen. Uiteindelijk wilt u natuurlijk een rustige en goede uitvaart.
Gratis Bonus  |   | 
3-10-2017
 | 
21:05 uur
Leg vast en registreer wie de volmacht heeft om uw financiŽle zaken te behartigen, wie is beslissingsbevoegd en wie is uw waarnemer binnen uw onderneming. Als dit niet is geregeld, dan wordt bedrijfsvoering de eerste periode vaak onmogelijk.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
De Commerciële Revolutie is al begonnen! Iedereen voelt het wel aan, maar wat de revolutie precies inhoudt, hoe die ingrijpt op je (commerciële) processen en waar je moet beginnen om eraan mee te doen, legt Wessel Berkman je uit in dit unieke boek. Je hebt vast al gemerkt dat:
- de technologie het koopgedrag van klanten totaal veranderd heeft.
- het verschil maken en onderscheidend zijn belangrijker zijn dan ooit tevoren.
- een nieuw commercieel paradigma is nodig om te overleven:
- je moet nu snel handelen, anders is je bedrijf ten dode opgeschreven.
Lees verderMeer boeken