Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Helmers: 'Kabinet kiest voor behoud zesjescultuur ZZP’ers’

21 september 2015 - 'Door de zelfstandigenaftrek voor ZZP’ers ongemoeid te laten, kiest het kabinet voor behoud van de zesjescultuur onder ZZP’ers.'

"Het kabinet durft het niet aan om stapsgewijs de zelfstandigenaftrek af te schaffen en dat is een grote gemiste kans," zegt Jerry Helmers, voorzitter van ZZP Netwerk Nederland. "Hoe kunnen we in Nederland daadwerkelijk de focus leggen op het ontplooien en benutten van talent als we ondernemers niet stimuleren te willen groeien en bloeien? Het kabinet kiest met het ongemoeid laten van de zelfstandigenaftrek voor het belang van de ZZP’ers terwijl er gekozen moet worden voor het belang van Nederland als geheel."

Groeimodel  
"Natuurlijk weten wij dat een overgrote meerderheid van de ZZP’ers ‘moord en brand’ schreeuwt als afschaffing of versobering van de zelfstandigenaftrek een nieuwsthema is. Het meest gehoorde argument? We zullen niet overleven zonder deze fiscale mogelijkheid.
Precies dáár zit dus de feitelijke constatering dat al deze ZZP’ers blijkbaar géén groeimodel hebben ontwikkeld of gewoonweg niet weten hoe ze hun omzet kunnen vergroten. Juist dat aspect is toch iets wat we mogen verwachten van ondernemers; groei. Als ZZP’ers niet in staat zijn om wezenlijk te groeien en als ze voortdurend blijven klagen over de ‘beperkingen die ze ervaren’, dan past hen de rol van ondernemerschap niet," vindt Helmers.

Talent 
"De vraag daarbij is dús of deze mensen nu hun talenten wel optimaal benutten. Want, dát is waar we ons veel meer op moeten richten," zegt Helmers. "Omdat ze nu als ondernemer geconfronteerd worden met heleboel andere zaken die niet direct met hun inhoudelijke vakkennis verband houden, kunnen ze hun eigen kwaliteiten niet benutten. En dat moet wel. Want ‘groei’ is ook nodig om voor uw eigen pensioen te kunnen sparen. En de premies van uw AOV te financieren. Groei is ook nodig om wegvallende klanten te kunnen opvangen.
Door ‘moord en brand’ te blijven schreeuwen dat ZZP’ers niet kunnen overleven zonder de zelfstandigenaftrek maar ze tóch als ondernemer te blijven beschouwen, wordt er dus nu gekozen voor handhaving van de zesjescultuur onder de ZZP’ers. Wanneer willen ZZP’ers die ‘moord en brand schreeuwen’ over de mogelijke toekomstige afschaffing van deze fiscaliteit eens de ambitie uitspreken om een acht of negen te willen zijn."

Pijn
ZZP Netwerk Nederland is er van overtuigd dat Nederland als geheel op de lange termijn veel meer gebaat is bij een modus waar ondernemerschap écht wordt gestimuleerd. "Dat kan alleen als je de mensen een beetje pijn laat voelen. Als u bij voorbaat al een pleister op het wondje plakt, dan zult u nooit schrikken van dat wondje. En dan wordt u niet uw stinkende best te doen en met tegenwind ook daadwerkelijk harder te leren trappen.
ZZP Netwerk Nederland pleit al jaren voor een afschaffing van de zelfstandigenaftrek in tien gelijke delen, verspreid over een periode van tien jaar. ZZP’ers hebben dan volop de tijd om zich in tien jaar tijd aan te passen aan een modus zonder deze fiscaliteit.
Elk jaar moeten ze door bewust n goed te ondernemen zichzelf dus compenseren. Dat zijn slechts kleine compensaties. Als u dat oprecht niet kunt, dan past ondernemerschap u niet," is de mening van Helmers.

Doorsturen  |  2  |  Nieuwsbrief

Reacties

M. Jack

21-09-2015 17:48  |  

Ja, er zit hier wel degelijk iets in. Liever niet want het is ook wel lekker dat bedrag wat je kan aftrekken maar als je het groter bekijkt, dan zit er wat in.

Dennis Bakker

25-09-2015 08:25  |  

Eens om af te schaffen. Voorstel: budget anders toepassen.
Ik heb door mijn positie als Recruiter in de Vastgoed en Bouwsector zoveel verloren dat deze maatregel niet eens meer opvalt. Men kan het budget beter besteden aan een Nationaal Ondernemers Fonds, zeg een Nationale Hypotheek Garantie voor zelfstandigen (ondernemers) i.p.v. koopwoningen. Dan zijn alle zzp ers ondernemers, de rest is burger (past dus naadloos in ons huidige fiscale stelsel) en hoef je ook geen aparte sector voor ZPP ers op te richten. Over zzp gesproken: DE ZZP ER MET EEN BV GENIET DEZE MAATREGEL NIET!..DE FISCALE MAATREGEL BETREFT IN FEITE NIET (ALLE) ZZP ERS MAAR ALLE EENMANSZAKEN...EN DIE KUNNEN IN THEORIE OOK NOG MEDEWERKERS IN DIENST HEBBEN... Dus laten we eens beginnen te praten over EENMANSZAKEN i.p.v. zzp ers als het gaat om fiscale maatregelen. Dan richt de overheid een Nationaal Ondernemers Fonds in waardoor - als gevolg hiervan - mogelijk banken eerder credieten gaan verstrekken aan ALLE ONDERNEMERS inclusief de EENMANS ONDERNEMING (als de ondernemer al niet een andere financieringsvorm heeft gevonden....En als de bankenlobby nu even goed zijn best doet in Den Haag, dan is deze aanpassing ieder geval ingvoerd voordat ik in mijn kist lig.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.