Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Meer optimisme bij ondernemers

27 augustus 2015 - MKB'ers zijn optimistischer over het reilen en zeilen van hun bedrijf. Gaf begin dit jaar nog 53 procent zijn bedrijf een rapportcijfer zeven of een acht, in de peiling van juli is dit geklommen tot 67 procent.

Het economisch herstel weerspiegelt zich in het gevoel van veel ondernemers. Dat zie je ook aan de onderkant terug. Minder ondernemers zijn negatief over de gang van zaken. Het percentage ondernemers dat zijn bedrijf het rapport cijfer vier geeft, is gedaald van vijf naar een. Het percentage met rapportcijfer zeven is gestegen van 29 naar 36, rapportcijfer acht van 24 naar 31. Bijna een op de tien waardeert de gang van zaken bij zijn bedrijf zelfs met rapportcijfer negen of tien (was in januari vijf procent). Dit blijkt uit het recente Ondernemerspeil van BusinessCompleet onder 508 ondernemers.

Innovatie
Het besef dat innovatie belangrijk is voor je bedrijf dringt langzaam door in het MKB. Een stabiel percentage van 44 procent zegt sowieso al 'volop mee bezig te zijn met innoveren en dit te blijven doen', de groep die op termijn wil innoveren neemt langzaam toe, van zeventien procent in januari naar twintig procent.

Omzet
Bijna een derde van de ondernemers verwacht dat dit jaar de omzet stabiel blijft, 46 procent verwacht een lichte stijging. De winstverwachtingen zijn navenant. Slechts vijf procent denkt in de rode cijfers te komen. 60 procent acht de kans binnen een jaar failliet te gaan uitgesloten.(vorige Ondernemerspeil 58 procent), 29 procent acht die kans kleiner dan 25 procent.

Liquiditeit
Het vertrouwen in het eigen liquiditeit is prima. Een meerderheid (54 procent) moet dan wel een oogje in het zeil houden. Een kwart zegt zelfs ruim in de slappe was te zitten. Belangrijk is natuurlijk altijd of u  kunt leven van uw bedrijf. 67 procent van de ondernemers vindt van wel. Ruim een kwart zegt goed te leven van zijn bedrijf en geld over te houden.

Krediet
De behoefte aan krediet is momenteel niet zo groot bij veel deelnemers. Een krappe meerderheid zegt nu helemaal geen behoefte aan krediet te hebben Op de vraag 'Komt u makkelijk aan krediet?' zegt tenminste 51 procent weet ik niet/niet van toepassing. Van de deelnemers die een kredietvraag hebben, noemt een op de vijf de kans op krediet voldoende.
Er wordt financieel heel voorzichtig gemanoeuvreerd. Op de vraag 'Gaat u komende maand investeren' antwoordt in totaal 56 procent 'Ja waarschijnlijk wel' tot 'misschien'. In januari was dat 58 procent. 44 antwoordt 'waarschijnlijk niet'.

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

S.E. Schilders

31-08-2015 06:29  |  

Het aantrekken van de economie begint nu ook duidelijk voelbaar te worden voor ons als klein schildersbedrijf.

Vergeleken met vorig jaar dezelfde tijd loopt onze agenda razend snel vol!

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.