Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Van server naar datacenter – het belang van veiligheid en continuïteit

3 augustus 2015 - De hoeveelheden data die we samen produceren, zijn enorm en blijven groeien. Dat geldt zeker voor organisaties. Het datacenter vormt dan ook steeds vaker het hart van de onderneming.

Dit biedt kansen, maar ook risico’s. De continuïteit van de bedrijfsvoering is steeds meer afhankelijk van de beschikbaarheid van data en de ICT-systemen. Robin Scholten, Director IT Services bij KPN Zakelijke Markt, legt uit hoe ondernemers kunnen zorgen voor optimale veiligheid en dus zekerheid en continuïteit.
 
Risicovolle situaties
Veel ondernemers zijn eens gestart met enkele desktopcomputers en misschien zelfs een eigen server. Vanuit hier is de organisatie gaan groeien en vaak is er in het bedrijfspand een ruimte gereserveerd voor de apparatuur. Scholten: "Zolang alles goed werkt, kijkt niemand er naar om. Toch is het belangrijk om wel bij de faciliteiten stil te staan om te voorkomen dat er risicovolle situaties ontstaan. Klimaatbeheer en noodvoorzieningen zijn bij veel van dit soort serverruimtes niet standaard ingeregeld. En juist deze aspecten zijn essentieel voor de continuïteit van de bedrijfsvoering. Als ondernemer moet je er niet aan denken dat je datacenter uitvalt door bijvoorbeeld oververhitting of stroomuitval."
 
24-uurs economie
De opkomst van de 24-uurs economie maakt het risico nog evidenter. Klanten verwachten dat bedrijven snel en adequaat reageren. Om dat te kunnen realiseren, werken steeds meer ondernemers flexibel. Zo kan een accountmanager ook onderweg antwoorden op de vraag van een klant, omdat hij vanaf zijn tablet verbinding kan maken met de server op kantoor. Het uitvallen van de beschikbaarheid heeft grote gevolgen, ook al duurt de storing maar korte tijd.
 
Professioneel databeheer
Wanneer het vanuit strategisch oogpunt niet noodzakelijk is om een eigen datacenter te beheren, ligt uitbesteding voor de hand. Scholten: "Ondernemers kunnen hun apparatuur onderbrengen in een professioneel datacenter in de buurt. Ze betalen dan per ‘rack’, de ruimte die ze nodig hebben, maar profiteren wel van het hoogste niveau van veiligheid en de gegarandeerde beschikbaarheid van kritische bedrijfsdata. Zonder dat ondernemers er zelf naar om hoeven te kijken of grote investeringen hoeven te doen." Daarnaast biedt uitbesteding veel meer flexibiliteit, want capaciteit is eenvoudig en snel op en af te schalen zodra daar behoefte aan is.
 
Hoogste veiligheidsniveau
Het grootste voordeel van uitbesteding naar een professioneel datacenter is het veiligheidsniveau. Scholten licht toe: "Globaal kunnen we datacenter-beveiliging onderverdelen in drie subcategorieën: databeveiliging, brandbeveiliging en fysieke toegangsbeveiliging. Voor ondernemers is het vrijwel onmogelijk om hetzelfde niveau als dat van de datacenter-leverancier te bereiken. Dat zou veel tijd vragen en vooral een kostbare aangelegenheid zijn." Hoewel het datacenter uitbesteed is, wil dat niet zeggen dat de ondernemer geen controle meer heeft. De ondernemer is ‘in control’ voor alles wat er op de servers gebeurt; de datacenterleverancier zorgt dat de fysieke beveiliging in orde is.
 
Continuïteit
Een ander belangrijk pluspunt dat de uitbesteding naar een professioneel datacenter met zich meebrengt, is het feit dat de verantwoordelijkheid voor de continuïteit nu niet meer bij de ondernemer ligt, maar bij getrainde professionals die alle nodige middelen tot hun beschikking hebben. Scholten: "Helaas komen stroomstoringen nog wel eens voor in Nederland. Ondernemers kunnen hier meestal niets aan doen, maar worden wel de dupe. Een professioneel datacenter beschikt over betrouwbare noodvoorzieningen, die bovendien onder scherpe controle staan. Zodra er een storing is, schakelt het datacenter over op de noodvoorziening en zorgt dat eventuele powerdips worden opgevangen." Een stroomstoring kan ondernemers op deze manier niet meer hinderen. Voorkomen is beter dan genezen, en dat geldt zeker voor risico’s op het gebied van data en bedrijfssystemen.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.