Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Vijf trends in FinTech voor ondernemers

24 juli 2015 - Het financiële landschap verandert fundamenteel door bedrijven die werken vanuit nieuwe technologie en zo bestaande markten ontwrichten. De investeringen in FinTech-bedrijven zullen op jaarbasis naar verwachting verdubbelen naar 25 miljard euro in 2015.

Deze innovatieve bedrijven anticiperen beter op de behoeften van de ondernemer en bieden vele nieuwe mogelijkheden. Spotcap legt uit welke ontwikkelingen de ondernemer in de gaten moet houden en hoe hij hier zijn voordeel uit kan halen.

1. Maak gebruik van Cloud-diensten
Dankzij cloud-diensten kunnen ondernemers profiteren van professionele software met een gebruiksvriendelijke interface, tegen relatief lage kosten. Dat kan omdat deze software toegankelijk is voor het grote publiek, waardoor schaalvoordelen mogelijk zijn. Deze Cloud-diensten profiteren op hun beurt weer van de bundeling van data die verzameld wordt. Dit biedt de mogelijkheid tot uitgebreide analyses en inzichten in de onderneming. Populaire Cloud-toepassingen zijn bijvoorbeeld programma’s voor factureren en administratie. 

2. Crowdfunding, de macht van de massa
Crowdfunding is inmiddels uitgegroeid tot een populair platform voor de financiering van ondernemingen in de beginfase. Een crowdfunding-platform biedt de mogelijkheid om financiering te ontvangen van een groot aantal informele investeerders. Populaire platformen zijn Geldvoorelkaar, Symbid en Zencap. In 2014 is in Nederland ongeveer 60 miljoen euro aan leningen verstrekt via crowdfunding-platformen, een verdubbeling ten opzichte van 2013.

3. Niet meer wachten op betaling
Volgens de European Payment Index heeft 75 procent van de Nederlandse ondernemers te maken met slecht betalende klanten. Dit kost het Nederlandse MKB jaarlijks ongeveer tienmiljard euro. Als kleine ondernemer kan het uitblijven van een betaling een groot risico vormen voor de continuïteit van de onderneming. Nieuwe FinTech-bedrijven zoals Payplant of Charter Capital bieden hierin een uitkomst door cash-vooruitbetalingen te verrichten aan bedrijven die het zich niet kunnen veroorloven te wachten tot het einde van het betalingstermijn. 

4. Flexibele en snelle leningen
Uit onderzoek is gebleken dat kleine ondernemers alleen al 25 uur kwijt zijn met het invullen van papierwerk wanneer zij op zoek zijn naar financiering. Dit is niet meer nodig door de komst van een nieuw soort FinTech-bedrijven: online kredietplatformen, zoals Spotcap. Spotcap heeft een ‘credit scoring system’ ontwikkeld dat op basis van big data de kredietwaardigheid en het risicoprofiel van de klant analyseert en direct uitsluitsel geeft over de lening. Zij zijn vaker in staat om een krediet te verstrekken, omdat ze naar de recente geschiedenis van een onderneming kijken en niet gebukt gaan onder de zware regeldruk en hoge kosten die gelden voor een traditionele financiële instelling.

5. Online betalen is de toekomst
Online verkopen winnen in een rap tempo terrein van retail-verkoop en de verwachting is dat dit stevig zal doorzetten. Meer dan de helft van de Nederlanders deed het afgelopen jaar een online aankoop en neemt daarmee afscheid van de traditionele contante en pintransacties. Voor de kleine ondernemer zijn er tal van FinTech-bedrijven beschikbaar die betaaldiensten leveren, zoals PayPal en Transferwise. Los van het feit dat dit administratieve handelingen bespaart en de conversie verhoogt, is het uiterst gebruiksvriendelijk voor de klant en kan er meer data vergaard worden.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.