Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Freelancemarkt groeit opnieuw sterk in eerste helft van 2015

7 juli 2015 - De Freelance Markt Index (FMI) is de eerste helft van 2015 met achttien procent gestegen naar 282 punten en bereikt daarmee het hoogste punt sinds december 2010.

Over heel 2014 steeg de index met twaalf procent. De nog sterkere groei in de eerste helft van het jaar laat zien dat de economie in ons land zich stevig ontwikkelt. 
De index geeft weer hoe de Nederlandse freelancemarkt zich ontwikkelt door de cijfers van het CBS, de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) en het aantal opdrachten op Freelance.nl samen te nemen. De FMI analyseert sinds 2009 de ontwikkelingen op de freelancemarkt.

In het afgelopen half jaar werden bijna 23.000 opdrachten geplaatst, tegenover bijna 19.000 in dezelfde periode vorig jaar. In absolute aantallen zijn de categorieën software & applicaties, netwerk & systemen en management het grootst. De sterkste groei vond in de eerste helft van 2015 plaats in de categorieën advies & educatie, software & applicaties en netwerk & systemen. 

Kopgroep
"De Nederlandse economie ontwikkelt zich voorspoedig en de freelancers profiteren daarvan mee. Freelance ontwikkelaars van software en applicaties profiteren het meest, zo blijkt uit de cijfers. Ze vormen inmiddels de kopgroep," aldus Rob Bergers, directeur van Freelance.nl. 

Ingezet herstel
Het in 2014 ingezette economisch herstel is in de eerste helft van het jaar in een stroomversnelling terecht gekomen. "Je ziet in bijna alle sectoren de vraag naar tijdelijk werk toenemen," aldus Bergers. "Economische onzekerheden en geopolitieke spanningen worden overvleugeld door een nog steeds groeiend optimisme." De grootste factor voor de groei van de freelancemarkt is de onomkeerbare maatschappelijke trend naar flexibilisering van de arbeid. "Zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers willen flexibelere projecten of werk. Het aantal freelancers en ZZP’ers neemt toe omdat het werkaanbod groeit."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.