Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

De negen belangrijkste ontwikkelingen in MKB-financiering

3 juli 2015 - De beschikbaarheid van externe financiering voor MKB-bedrijven is het afgelopen halfjaar opnieuw verbeterd. Dat blijkt uit het halfjaarlijkse ECB-onderzoek ‘Survey on the access to finance of enterprises’ (SAFE).

Carolien Terlien van Spotcap zet de belangrijkste conclusies op het gebied van MKB-financiering op een rij.

1. Ondernemers positiever beeld over financiering
Ondernemers in de eurozone zijn positiever geworden over de toegang tot financiering. Op de vraag wat zij als grootste probleem zien bij het runnen van een bedrijf, gaf elf procent aan dat dit het verkrijgen van financiering is. In een vorig onderzoek ging het nog om dertien procent. Kleine ondernemingen zijn iets pessimistischer: twaalf procent beschouwt het aantrekken van extern krediet als een probleem.
De verschillen per land zijn groot. In Griekenland, Ierland en Nederland maken ondernemers zich grotere zorgen over de toegang tot financiering: respectievelijk 34 procent, vijftien procent en vijftien procent ligt hier ’s nachts wel eens wakker van.
De grootste zorg van MKB-ondernemers in de eurozone is het vinden van klanten; 26 procent van de MKB-bedrijven noemde dit als belangrijkste uitdaging, tegen twintig procent een halfjaar eerder. Andere belangrijke zorgen zijn de beschikbaarheid van opgeleid personeel (veertien procent), productiekosten (veertien procent), concurrentie (veertien procent) en regelgeving (dertien procent).

2. Behoefte aan krediet groeit
De behoefte onder MKB-bedrijven aan krediet is toegenomen, al is de stijging beperkt. De kredietbehoefte onder ondernemers kwam het afgelopen halfjaar uit op drie procent, tegen een procent in de zes maanden daarvoor. Negen  procent van de ondernemers gaf aan meer behoefte te hebben aan rekening courant krediet. Eenzelfde groep signaleerde een grotere behoefte aan handelskrediet.

3. Kredietverstrekking vanuit banken versoepeld
Voor het eerst sinds 2009 geven ondernemers in de eurozone aan dat de kredietverstrekking is versoepeld. Zo zijn de omvang en de duur van leningen en kredietfaciliteiten ruimer, en de rente lager. Toch geeft nog steeds 30 procent van de MKB’ers aan dat de eisen die aan een kredietaanvraag worden gesteld, nog steeds zwaar zijn, zoals borg, garanties of andere aanvullende vereisten.

4. Meer MKB-bedrijven krijgen kredietaanvraag toegewezen
Van alle ondernemingen die het afgelopen halfjaar een nieuwe lening aanvroeg in de eurozone (zo’n 30 procent), kreeg 64 procent het gehele kredietbedrag toegewezen, tegen 59 procent een halfjaar eerdernegen procent van de ondernemingen wachtte nog op een uitkomst van de kredietaanvraag en acht procent werd afgewezen. Opvallend is dat in Nederland slechts zeventien procent van de MKB-bedrijven een kredietaanvraag deed.
35 procent van de ondernemingen zag af van een kredietaanvraag, vanwege het gebrek aan eigen middelen. Het percentage ondernemingen in de eurozone dat bij voorbaat afzag van een kredietaanvraag, uit angst voor een afwijzing, bleef ongewijzigd op acht procent. Ook hier valt Nederland op met een percentage van veertien procent.

5. Bankproducten meest populaire financiering
Bank gerelateerde producten worden nog steeds als de meest relevante financieringsvorm beschouwd. 54 procent van de MKB-bedrijven vindt bankleningen het belangrijkste financieringsmiddel, 55 procent hiervan betreft een krediet op de lopende rekening. Daarnaast gaf 37 procent aan dat subsidies en andere overheidssteun in de vorm van garantiefondsen belangrijk was voor hun financiering, gevolgd door leasing (44 procent) en handelskrediet (34 procent). Alternatieve leningen, bijvoorbeeld van familie, vrienden of andere bedrijven, is voor 23 procent van de MKB-bedrijven een relevante vorm van financiering.
Voor micro- en kleine bedrijven zijn korte termijn financiering zoals krediet op de lopende rekening, credit card krediet en kortlopende leningen, en lange termijn financiering zoals een handelskrediet, projectfinanciering en leasing de belangrijkste bron van externe financiering.

6. Financiering vooral bestemd voor investeringen
De financiering die ondernemers aantrekken in de grotere eurolanden is vooral bestemd voor investeringen in vaste activa, inventaris, en het vergroten van het werkkapitaal. Daarna volgen het inhuren van extra personeel, het ontwikkelen van nieuwe producten of diensten en het herfinanciering van bestaande schulden.

7. Garanties veelal verplicht bij bankleningen
Van alle kredietaanvragen bij banken door MKB-ondernemingen, was in 59 procent van de gevallen een borgstelling verplicht. Dit percentage ligt nog hoger onder micro-ondernemingen; voor deze kleine bedrijven werd in 65 procent van de kredietaanvragen om een borg of andere vorm van garantie gevraagd. In de meeste gevallen gaat het om grond of gebouw als onderpand.

8. Meeste leningen tussen 25.000 en 100.000 euro
Het afgelopen halfjaar werden de meeste leningen (28 procent) aangevraagd in de categorie 25.000 – 100.000 euro. veertien  procent van de kredietaanvragen betrof een bedrag tot 25.000 euro. In twintig procent van de gevallen ging het om een lening tussen 100.000 en 250.000 euro, en 22 procent tussen de 250.000 en een miljoen. Twaalf procent rapporteerde een lening groter dan een miljoen euro.

9. Positieve verwachtingen
Voor het komende halfjaar zijn de verwachtingen onder MKB-ondernemers positief. Er wordt een significante verbetering verwacht van de beschikbaarheid van bankleningen (elf procent, tegen een onveranderd cijfer een halfjaar eerder), en krediet op de lopende rekening (negen procent). Kleine ondernemingen zijn voor het eerst sinds tijden optimistisch, over bankleningen, bankkrediet en handelskrediet, terwijl ze in een vorige periode nog uitgingen van een negatiever ontwikkeling van de beschikbaarheid van externe financiering.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.