Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
30 juni 2015
 

Combinatie arbeid-zorg startmotief voor veel vrouwelijke zzp´ers

 
 

Eén op de vijf zzp’ers is momenteel belast met mantelzorg. Gemiddeld besteedt men daar zo’n zeven uur per week aan.

Hierbij is een verschil terug te vinden tussen mannelijke en vrouwelijke ondernemers: 30 procent van de vrouwen geeft momenteel mantelzorg tegen vijftien procent van de mannen.

Leeftijdsverschillen
Verder zijn er ook verschillen qua leeftijd. Van alle leeftijdscategorieën is de groep zelfstandigen tussen de 51 en 60 jaar oud het meest betrokken bij mantelzorg. Binnen deze leeftijdscategorie geeft iets meer dan een kwart van de zelfstandigen mantelzorg. Naast mantelzorg heeft ruim 60 procent van de zzp’ers zorgtaken voor kinderen.

Werk en mantelzorg
Eén op de tien zzp’ers die ooit mantelzorg heeft gegeven, is (mede) een eigen bedrijf begonnen om werk en mantelzorg beter te kunnen combineren. Van de vrouwelijke zzp’ers is verder 40 procent als zzp’er begonnen vanwege de combinatie van werk en zorg voor kinderen. Onder mannelijke zzp’ers is dat tien procent. Ook andere zzp’ers zijn positief: bijna twee op de drie zzp’ers is van mening dat het hebben van een eigen bedrijf zonder personeel beter te combineren is met mantelzorgtaken of zorg voor kinderen dan het werken in loondienst.

Knelpunten
Iets meer dan de helft van de ondernemers die mantelzorg verleent, ervaart knelpunten bij de combinatie van werk en zorg. Deze knelpunten kunnen worden samengevat met één woord: tijdgebrek. Het belangrijkste - door de ondernemers opgegeven - verbeterpunt concentreert zich rond het financieel compenseren van de verrichte zorgtaken (in welke vorm dan ook). Ook bij de zorg voor kinderen is tijdgebrek een belangrijk knelpunt, naast inflexibiliteit. Hierbij worden als oplossingen een betere, goedkopere en flexibelere kinderopvang en een flexibeler schoolsysteem gegeven.
Ongeveer een kwart van de ondernemers geeft aan dat ze door hun werk weleens familie- of gezinsactiviteiten moeten missen of verwaarlozen. Daarnaast geeft dertien procent van de ondernemers aan dat hun werk weleens te leiden heeft onder gezinsactiviteiten.

Meer informatie vindt u hier.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
De Commerciële Revolutie is al begonnen! Iedereen voelt het wel aan, maar wat de revolutie precies inhoudt, hoe die ingrijpt op je (commerciële) processen en waar je moet beginnen om eraan mee te doen, legt Wessel Berkman je uit in dit unieke boek. Je hebt vast al gemerkt dat:
- de technologie het koopgedrag van klanten totaal veranderd heeft.
- het verschil maken en onderscheidend zijn belangrijker zijn dan ooit tevoren.
- een nieuw commercieel paradigma is nodig om te overleven:
- je moet nu snel handelen, anders is je bedrijf ten dode opgeschreven.
Lees verderMeer boeken