Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Werkgevers en vakbonden bundelen krachten voor duurzame inzetbaarheid

24 januari 2011 - FNV Bondgenoten, CNV Vakmensen, De Unie en werkgeversvereniging AWVN publiceren vandaag een gezamenlijk manifest 'Naar nieuwe arbeidsverhoudingen'. Hierin staat hoe het de komende jaren moet gaan rond arbeidsverhoudingen en arbeidsvoorwaarden.

Kern daarvan is dat werkgevers én werknemers samen moeten investeren in kennisniveau, gezondheid en inzetbaarheid van werknemers. Bedoeling van de ondertekenaars van het manifest is dat de visie wordt doorvertaald naar de cao-onderhandelingen. Voorafgaand aan cao-onderhandelingen zou per sector of onderneming een werkconferentie georganiseerd moeten worden, waar wensen van beide partijen naar voren komen. De gezamenlijke visie is daarbij uitgangspunt. 

Duurzame inzetbaarheid
Centraal in die gezamenlijke visie staat duurzame inzetbaarheid. Werknemers moeten langer plezier houden in hun werk en langer fit blijven. Zo is de kans optimaal dat mensen langer kunnen werken en gezond hun pensioen halen. Dit betekent dat werkgevers én werknemers samen verantwoordelijk zijn voor het investeren in ontwikkeling van vakmanschap. Dat geldt voor mensen met vaste en flexibele contracten. Beide groepen moeten van scholing gebruik kunnen maken. Werkgevers faciliteren dat, van werknemers wordt gevraagd dat zij zich blijven ontwikkelen zodat ze aantrekkelijk blijven op de arbeidsmarkt. 

Gezamenlijke doelen
Dat werkgevers en werknemers elkaar vinden in zo'n gezamenlijke visie is voor het eerst, vanuit de behoefte om overeenkomsten en gezamenlijke doelen te zoeken in plaats van verschillen uit te vergroten.
Achtergrond zijn de gezamenlijke uitgangspunten:
- dat de moderne werknemer andere eisen stelt aan combinatie werk-privé en dat hij zich langer wil ontwikkelen;
- dat vanwege de betaalbaarheid van de oudedagsvoorzieningen en sociale zekerheid meer mensen moeten werken en dat langer doorwerken gewenst is;
- dat de arbeidsmarkt de komende jaren krapper wordt en dat de beschikbaarheid van voldoende werknemers cruciaal is voor de economie.
Scholing
Anja Jongbloed, coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid FNV Bondgenoten: "Wij vinden het belangrijk deze vernieuwingsagenda samen met werkgevers te formuleren. Met name scholing van alle groepen werknemers, ook vakmensen met flexcontracten, is belangrijk. Zo krijgt ieder meer ontwikkelingskansen en zekerheid. En natuurlijk zullen we aan de cao-tafel nog best wel eens ruzie hebben, maar een gemeenschappelijke visie geeft richting en dat is belangrijk." 

Duurzaam investeren
Jaap Jongejan, voorzitter CNV Vakmensen: "Duurzaam investeren levert iedereen meer op. We zeggen met dit manifest niet hoe het vanaf nu moet gaan, we geven een duidelijke richting aan het gezamenlijk belang in de organisatie. Waar staan we over vier jaar, wat willen we bereiken, wat zijn we bereid te investeren in de ontwikkeling van mensen en hoe kunnen we daar naar toe." 

Co-creatie
Hans van der Steen, directeur Arbeidsvoorwaardenbeleid AWVN: "In onze werkgeversachterban bemerken we een afnemend geloof in klassieke probleemoplossingen. Steeds meer werkgevers willen co-creatie, samen met werknemers zoeken naar nieuwe wegen om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.