Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Mkb-medewerkers ontevreden over internetverbinding op het werk

19 mei 2015 - Uit een Europees onderzoek van Censuswide in opdracht van ZyXEL blijkt dat medewerkers in het mkb liever thuis werken dan op kantoor vanwege de snelheid en betrouwbaarheid van het internet.

De helft van de medewerkers in Nederland en het Verenigd Koninkrijk is tevreden met de internetconnectie op het werk, maar respectievelijk 85 procent en 86 procent geeft aan dat het internet thuis betrouwbaarder en efficiënter is.

Hoge snelheden 
Nu we thuis steeds hogere internetsnelheden hebben, verwachten we dat ook op de werkvloer. Maar het internet is daar juist niet altijd even betrouwbaar. In het Europese onderzoek in opdracht van ZyXEL werden Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Tsjechië, Duitsland en Nederland onderzocht. Slechts 1,6 procent van de Zweden heeft nog nooit problemen met de internetverbinding op het werk ondervonden. En in het Verenigd Koninkrijk geeft 78,3 procent van de respondenten aan juist wél internetproblemen op het werk te hebben gehad.
In heel Europa zorgen slecht presterende netwerken voor frustraties en ontmoedigt het medewerkers. Denk aan mislukte e-mail- of VoIP-communicatie en browsen op het internet dat eeuwig lijkt te duren. Hierdoor is het voor bedrijven vaak lastig om het productiviteitsniveau van de medewerkers hoog te houden.

Niet halen deadlines, frustraties, minder productief
Op een persoonlijk niveau heeft slechte connectiviteit op kantoor gevolgen voor de deadlines van medewerkers; een kwart van de Europese medewerkers van mkb-bedrijven haalt hierdoor zijn deadlines niet. Een derde van hen geeft toe dat de slechte connectiviteit de organisatie onprofessioneel doet overkomen. Daarnaast geeft 45 procent van de Europese medewerkers  aan dat hun productiviteit zakt als er geen of slecht internet is en volgens bijna de helft van de respondenten leidt slechte connectiviteit tot frustraties. Een kwart van de
Europeanen zegt dan ook dat een verbeterde connectiviteit zorgt dat ze beter gaan presteren als individu. In vergelijking met het motiveren van medewerkers of het aanschaffen van nieuwe software, is dit dus een easy win.

Missen omzet, verslechterde concurrentiepositie
Deze onvoldoende connectiviteit op kantoor kan, in een economisch klimaat waarin snel reageren en voorlopen op de competitie belangrijker zijn dan ooit tevoren, zelfs leiden tot het missen van omzet. Van de Duitse respondenten geeft 38,40 procent toe dat dit invloed heeft op de concurrentiepositie van hun werkgever. In Nederland ligt dit percentage beduidend lager met slechts 9,6 procent.

Wie is verantwoordelijk?
De uitkomsten van het onderzoek zijn alarmerend te noemen, maar wie draagt de verantwoordelijkheid voor de slechte connectiviteit op het werk? 28 procent van de Zweden geeft de Zweedse overheid de schuld, omdat die onvoldoende investeren in een goede internetinfrastructuur in het land. Een derde van de Duitsers en een vijfde van de Nederlanders vinden dat de IT-afdeling verantwoordelijk is.

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Alles in 1 pakket

29-05-2015 06:41  |  

In vergelijking met het internet in Duitsland hebben wij in het in Nederland stukken beter. Bijna iedereen heeft een statische IP en de netwerken zijn zeer stabiel. De grote bedrijven die gedeeltelijk nog gewoon over een ADSL verbinding beschikken zijn inderdaad vooral in Duitsland vaak de klos omdat het internet regelmatig uitvalt. Bedrijven zoals Unitymedia, KabelBW en bijvoorbeeld Kabeldeutschland zijn bij de consument zeer geliefd omdat zij net als Ziggo een perfecte uptime vam bijna 99% hebben. Ik kan me dus goed voorstellen dat ze liever van thuis uit werken. Of storingen problemen van de desbetreffende IT-Afdelingen de schuld is, waag ik te betwijfelen.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.