Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Boekhouder werkt nog steeds offline

24 januari 2011 - Meer dan 90 procent van de boekhouders verwerkt nog steeds handmatig financiële gegevens van ondernemers. Slechts een kleine tien procent werkt op geautomatiseerde wijze. Een opmerkelijk gegeven in deze tijd van snelgroeiende digitalisering.

Dit blijkt uit de Twinfield online boekhouden barometer. Deze barometer richt zich op onderzoek uit de database van Twinfield. De gegevens zijn gebaseerd op meer dan 45.000 gebruikers waarbij zowel accountants als ondernemers horen. Uit het brancherapport zakelijke dienstverlening van de ABN AMRO kwam eerder naar voren dat automatisering een belangrijk thema was in 2010 en dat de digitalisering bijdraagt aan de efficiëntie van de boekhouder. In de praktijk blijkt echter papier nog steeds te domineren. 

Rechtstreeks aangifte
Bert van der Zwan, CEO van Twinfield, legt uit waarom de financiële dienstverleners maar niet online willen: "De boekhoudsector is een vrij traditionele branche en we zien dat zowel accountants als ondernemers nog niet echt gestimuleerd worden om de stap te maken naar de online wereld. Economisch gezien is het hartstikke logisch om dat wel te doen maar zolang de klanten tevreden zijn is de druk niet groot genoeg. Sommigen proberen het wel maar benutten de online mogelijkheden niet maximaal. Zo stuurt slechts twaalf procent van onze gebruikers de aangifte omzetbelasting rechtstreeks naar de belasting en hetzelfde principe geldt voor het digitaal factureren."
Twintig miljoen euro aan boekingen per dag
Uit de barometer blijkt verder dat van de tien procent die wel online werkt er een niet te missen groei waar te nemen is in het verwerken van verschillende gegevens. Zo gaat er een fiks bedrag aan boekingen per jaar doorheen. In 2010 werd er ruim 75 miljard euro in Twinfield verwerkt, waar in 2009 nog 60 miljard euro overgeboekt werd. Dit betekent een bedrag aan boekingen van ruim twintig miljoen euro per dag. Van der Zwan is er dan ook van overtuigd dat online werken alsnog een enorme vlucht gaat nemen. "Over drie tot vijf jaar is 70 procent van de MKB boekhouding online, dan kan niemand er meer omheen."

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Boekhouder ZZP

13-01-2016 13:10  |  

Anno 2016 kunnen we vaststellen dat er nog steeds boekhouders zijn die de administratie handmatig doen. Zonde, want er zijn zoveel goede digitale en geautomatiseerde hulpmiddelen beschikbaar.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.