Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Opsteker voor het MKB: significante verbetering van omzet en resultaat

18 mei 2015 - Het Nederlandse midden- en kleinbedrijf zit in de lift: de omzet van ondernemingen groeide in 2014 gemiddeld met vier procent terwijl de gemiddelde winstontwikkeling met 32 procent opliep in vergelijking met 2013.

Bedrijven in de grote steden (Amsterdam, Rotterdam en Den Haag) en de noordelijke provincies deden het wat omzet betreft beter dan de rest van Nederland. Grotere ondernemingen (met een omzet van meer dan tien miljoen) zagen de omzet relatief vaak afnemen, de winst daarentegen meer toenemen. Kostenbesparingen zijn met name de oorzaak voor de gemiddelde plus in het mkb. Dit blijkt uit onderzoek van SRA.
 
Trendbreuk
Ondanks het feit dat het winstherstel grotendeels te danken is aan beheersmaatregelen, zijn de cijfers een opsteker voor het hele mkb. Vergeleken met vorige jaren is sprake van een echte trendbreuk. De cijfers laten zien dat 57 procent van de ondernemingen in staat is geweest om de omzet op gelijk niveau te houden dan wel te laten groeien, en dat bij 66 procent van ondernemingen de winsten ook weer stijgen. Wel zijn grote verschillen te zien tussen branches: industrie en logistiek doen het heel goed, maar Automotive, detailhandel en bouw blijven relatief gezien achter.
 
Industrie
De Nederlandse industrie is de afgelopen jaren hard geraakt door de recessie, maar kan via de export ook relatief snel profiteren van het wereldwijde economische herstel. Dit komt al naar voren uit de financiële resultaten over 2014: in geen enkele andere mkb-sector namen de netto-omzet (+13,4 procent), de bruto-marge (+7,0 procent), het bedrijfsresultaat (+58,2 procent) en het eigen vermogen (+25,4 procent) gemiddeld op jaarbasis zo sterk toe.
 
Logistiek
Binnen de logistieke sector wisten relatief veel bedrijven de omzet in 2014 gemiddeld gelijk te houden of te laten stijgen: 69,8 procent. Netto nam de omzet per saldo met 8,3 procent toe. Wel liep de brutomarge flink terug ten opzichte van een jaar eerder: -6,5 procent voor de sector als geheel. Opvallend was verder de flinke daling van de bedrijfskosten (gemiddeld -8,9 procent). Dit kwam vooral door lagere auto- en personeelskosten.
 
Automotive
Voor de autosector was 2014 een slecht jaar: merkdealers en universele garagebedrijven lieten een gemiddelde daling van de netto-omzet (-1,1 procent) zien. Wel sneden ondernemers sterk in de schulden: zowel de langlopende (-9,5 procent) als de kortlopende (-3,2 procent) schulden namen af door de introductie van beheersmaatregelen. Hierdoor blijf er aan het einde van de streep (resultaat voor belastingen) nog een flinke gemiddelde plus in de winstontwikkeling (+51,7 procent) over.
 
Detailhandel
Detaillisten lieten in 2014 een gemiddelde omzetstijging van 3,2 procent zien. Weliswaar een groei, maar daarmee bleef de sector wel achter bij het gemiddelde van het Nederlandse bedrijfsleven (4 procent). Alle andere sectoren lieten een sterkere omzetstijging zien, met uitzondering van de autosector. Het winstcijfer zag er steviger uit; de detailhandel behaalde een winststijging van 49 procent, versus 32 procent voor het Nederlandse bedrijfsleven.
 
Bouw
Het herstel in de bouw was vorig jaar ook al goed zichtbaar in de omzet- en winstcijfers. De omzet nam in de sector met gemiddeld 6 procent toe ten opzichte van 2013. Alleen de industriële sector (+13 procent) en logistiek (+8 procent) deden het beter dan de bouw. De productie liet in 2014 een stevige plus zien: de onderhanden projecten namen toe. Het eigen vermogen steeg met ruim 7 procent. De winstontwikkeling in de bouw was eveneens relatief positief. De winst (voor belastingen) steeg met 48 procent, versus 32 procent voor het Nederlandse bedrijfsleven als geheel. Verder namen de voorraden met 13,5 procent af, versus -0,7 procent voor Nederland.
 
Horeca
De horecasector presteert ongeveer in lijn met de rest van het mkb. De netto-omzet en de brutomarge lieten een stijging van ongeveer 4 procent zien ten opzichte van 2013. Opvallend was verder de stijging van het eigen vermogen (+25,9 procent). Dit was de sterkste toename van alle sectoren en veel groter dan het gemiddelde in het mkb (+7,2 procent). Daarbij daalden de kortlopende schulden relatief sterk: -6,8 procent, versus een gemiddelde daling van 1,1 procent in het mkb.
 
Zorg
Als gevolg van bezuinigingen stond het aantal banen in de sector onder druk, maar na dit jaar zal de werkgelegenheid naar verwachting weer aantrekken. In 2014 namen de personeelskosten met 1,2 procent af. Ter vergelijking: in het mkb als geheel stegen deze met gemiddeld 2,4 procent. De netto-omzet trok in 2014 met gemiddeld 6,3 procent aan. De brutomarge nam gemiddeld met 6,1 procent toe. De totale bedrijfskosten namen iets af (0,5 procent), met name doordat de personeelskosten (73 procent van de totale bedrijfskosten) af zijn genomen (-1,2 procent). De kortlopende schulden werden gemiddeld verlaagd met 15,2 procent. De winstgroei bleef in de zorg achter bij het gemiddelde: +27 procent versus +32 procent.

Branche in Zicht
Voor specialistische kennis over eigen branche en bedrijf én unieke brancherapportages die gebaseerd zijn op de meest actuele en betrouwbare cijfers, trends en ontwikkelingen ontwikkelde SRA voor ondernemers Branche in Zicht. SRA is het grootste netwerk van accountants en adviseurs in Nederland (370 kantoren) dat meer dan 50 procent van alle mkb-bedrijven als klant heeft. De database van Branche in Zicht verenigt alle jaarrekeningen van al die mkb-bedrijven. De getallen uit de database, aangevuld met kennis van experts uit de eigen branche, geven ondernemers een uitgelezen kans om de positie van hun eigen bedrijf te verbeteren.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.