Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
7 mei 2015
 

Meer kwalitatieve afspraken in nieuwe cao’s

 
 

Cao’s die in 2015 zijn afgesloten, bevatten meer afspraken over thema’s als duurzame inzetbaarheid, diversiteitsbeleid, banen voor personen met een afstand tot de arbeidsmarkt en mantelzorg.

In april afgesloten cao’s vertoonden zelfs aanzienlijk meer van dergelijke afspraken dan cao’s uit de eerste drie maanden van dit jaar.

Positieve onderstroom
Dat meldt werkgeversvereniging AWVN in haar maandelijkse cao-bericht. AWVN, als adviseur van werkgevers betrokken bij het merendeel van alle 900 Nederlandse cao’s en arbeidsvoorwaardenregelingen, verwacht dat, naarmate het cao-seizoen vordert, het aantal van dergelijke afspraken verder zal toenemen. "Hoewel het onderhandelingsproces voor de meeste cao’s nog steeds lang duurt door verschillen van inzicht over de loonontwikkeling, blijkt uit onze cijfers een duidelijke positieve onderstroom rond andere cao-thema’s."
 
Duurzame inzetbaarheid
In vergelijking met 2014-akkoorden groeide het aandeel cao’s met concrete afspraken over duurzame inzetbaarheid met negen procentpunten tot 79 procent. In april was het percentage zelfs 88 procent. Het percentage cao’s met een afspraak over mantelzorg steeg van 21 procent in 2014 naar 31 procent in 2015. In april was dit 44 procent. Een andere opvallende stijging betreft het percentage afspraken over personen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat kwam in april uit op 63 procent, in de eerste vier maanden van 2015 op 46 procent. In 2014 was dit 33 procent. Het aantal afspraken over deze doelgroepen ging overigens wel enigszins ten koste van specifieke afspraken over Wajongers, één van die doelgroepen: van 24 naar achttien procent.

Loonstijging 
In april kwamen veetien nieuwe cao’s tot stand met een gemiddelde loonstijging van 1,6 procent. Voor geheel 2015 bedraagt het gemiddelde eveneens 1,6 procent. Dat is het niveau waarop de loonontwikkeling zich al sinds het einde van 2013 bevindt. In de eerste vier maanden van 2015 werden 85 cao’s afgesloten. Dat is aanzienlijk minder dan de 147 akkoorden die in andere jaren tot stand kwamen in dezelfde periode.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
In 2011 lanceerde Eric Ries De Lean Startup, een revolutionair boek dat voor velen de nieuwe bijbel zou worden bij het starten of transformeren van bedrijven. Niet alleen werd zijn boek een wereldwijde bestseller, Ries reisde de wereld over om lezingen te geven en kleine en grote bedrijven te helpen met succesvol innoveren en groeien. Dit leverde hem nieuwe inzichten en oplossingen op van onschatbare waarde, die hij in 'De startup-methode' met ons deelt. Ries is verbonden aan de Harvard Business School en het gerenommeerde designbureau ideo.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
Nedap 50.2  2.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
USG people 17.2  -1.5 %
Corio 52.5  -1.1 %
Meer beurs