Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
7 mei 2015
 

Meer kwalitatieve afspraken in nieuwe cao’s

 
 

Cao’s die in 2015 zijn afgesloten, bevatten meer afspraken over thema’s als duurzame inzetbaarheid, diversiteitsbeleid, banen voor personen met een afstand tot de arbeidsmarkt en mantelzorg.

In april afgesloten cao’s vertoonden zelfs aanzienlijk meer van dergelijke afspraken dan cao’s uit de eerste drie maanden van dit jaar.

Positieve onderstroom
Dat meldt werkgeversvereniging AWVN in haar maandelijkse cao-bericht. AWVN, als adviseur van werkgevers betrokken bij het merendeel van alle 900 Nederlandse cao’s en arbeidsvoorwaardenregelingen, verwacht dat, naarmate het cao-seizoen vordert, het aantal van dergelijke afspraken verder zal toenemen. "Hoewel het onderhandelingsproces voor de meeste cao’s nog steeds lang duurt door verschillen van inzicht over de loonontwikkeling, blijkt uit onze cijfers een duidelijke positieve onderstroom rond andere cao-thema’s."
 
Duurzame inzetbaarheid
In vergelijking met 2014-akkoorden groeide het aandeel cao’s met concrete afspraken over duurzame inzetbaarheid met negen procentpunten tot 79 procent. In april was het percentage zelfs 88 procent. Het percentage cao’s met een afspraak over mantelzorg steeg van 21 procent in 2014 naar 31 procent in 2015. In april was dit 44 procent. Een andere opvallende stijging betreft het percentage afspraken over personen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat kwam in april uit op 63 procent, in de eerste vier maanden van 2015 op 46 procent. In 2014 was dit 33 procent. Het aantal afspraken over deze doelgroepen ging overigens wel enigszins ten koste van specifieke afspraken over Wajongers, één van die doelgroepen: van 24 naar achttien procent.

Loonstijging 
In april kwamen veetien nieuwe cao’s tot stand met een gemiddelde loonstijging van 1,6 procent. Voor geheel 2015 bedraagt het gemiddelde eveneens 1,6 procent. Dat is het niveau waarop de loonontwikkeling zich al sinds het einde van 2013 bevindt. In de eerste vier maanden van 2015 werden 85 cao’s afgesloten. Dat is aanzienlijk minder dan de 147 akkoorden die in andere jaren tot stand kwamen in dezelfde periode.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
ADVERTORIAL
Loopt het contract van een van u zwangere medewerkers binnenkort af maar wilt u haar het liefst in dienst houden? Bespreek samen jullie plannen om een goede samenwerking te behouden voor na de zwangerschap.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Bescherm uw data - infographic over informatiebeveiliging
BOEKENNIEUWS
De veranderingen in de markt gaan almaar sneller en dieper, onder invloed van voortschrijdende digitalisering, complexer klantgedrag, nieuwe toetreders in het concurrentieveld en veranderende businessmodellen. De traditionele manieren van werken schieten steeds vaker tekort. Wie in de toekomst bestaansrecht wil hebben, moet daarom fundamenteel anders gaan denken. En daarvoor valt enorm veel te leren van succesvolle startups.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Brisk-index: 186.61 -0.43 %
Stijgers Dalers
Nedap 41.27  5.1 %
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
Altice 8.1  -12.1 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Air france - 10.98  -4 %
Meer beurs