Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Harde cijfers & sentimentanalyse leveren horecaondernemers unieke bedrijfs- en brancheinformatie

22 april 2015 - SRA heeft vanuit haar platform Branche in Zicht (BiZ) de branchescan voor de Horeca geactualiseerd. De release voor 2015 is aangepast aan recente ontwikkelingen en geeft mkb-ondernemers in de horeca (logiesverstrekking en eet- en drinkgelegenheden)direct inzicht in hun financiële positie én hun positie ten opzichte van concullega’s.

Het invullen van de scan levert ondernemers naast een algemene benchmark óók aandachtspunten voor zijn bedrijfsvoering en een persoonlijk, uniek advies op.
 
Toekomstverwachtingen
Uniek aspect van dit persoonlijke advies is dat het naast een scan van de huidige stand van zaken, ook inzicht geeft in de toekomstverwachtingen van de branche, branchespecifieke kansen en bedreigingen op bijvoorbeeld ICT- of personeelsgebied. Ook algemene zaken als overheidsmaatregelen, de stand van de economie en maatschappelijke trends worden meegenomen. Specifieke informatie over brutomarges, personeelskosten en financieringsbehoefte, en prognoses over verwachte omzet- en winstontwikkeling die de ondernemer invult in de scan, worden gebenchmarkt en vergelijken met kengetallen uit de database Branche in Zicht waarin de meest actuele jaarrekeningcijfers uit de branche zijn verzameld.

Harde cijfers
De database Branche in Zicht biedt ondernemers in het mkb ‘harde cijfers’ over hun branche van het afgelopen jaar, en daarmee inzicht in het reilen en zeilen van hun onderneming. De informatie biedt daarmee een uitgelezen mogelijkheid om te sturen op bijvoorbeeld kosten en daar waar nodig de bedrijfskoers aan te passen. Daarnaast worden de cijfers gebenchmarkt. De scans zijn een aanvulling hierop: een sentimentanalyse met een inschatting over de verwachting voor de komende periode. De scans worden uitgezet door het netwerk van SRA-accountantskantoren, via hun eigen website.

Resultaten Horecascan 2014
Naast de release voor 2015 heeft SRA-BiZ nu ook de resultaten van de ingevulde Horecascan over 2014 beschikbaar. De scan werd door ruim 700 respondenten ingevuld; daarvan is 95 procent dga of eigenaar. Van de respondenten werkt zestien procent in de logiesverstrekking, 60 procent heeft een restaurant en veertien procent een café; 67 procent heeft minder dan tien fte in dienst, 23 procent tussen de elf en 25 fte.
Horecaondernemers verwachten voor de eerste helft van 2015 dat zowel de omzet als de winst gemiddeld met zes procent (logiesverstrekking zeven procent) zullen stijgen. Gemiddeld genomen is de brutomarge in horeca 61 procent en gaat 30 procent van de omzet naar personeelskosten.
De ondernemers in de horeca zijn over het geheel genomen positief gestemd over de kansen in 2015. 72 procent ziet die kans met name in de aantrekkende economie terwijl efficiënter werken op de tweede plaats (58 procent) komt. De introductie van nieuwe formules of onderscheidende producten, coproduceren met andere ondernemers en investeren in goed personeel zijn ook mogelijkheden die ondernemers met beide handen aangrijpen.
De belangrijkste bedreigingen voor 2015 zien horecaondernemers -met name café-eigenaren- in overheidsmaatregelen (75 procent), de stand van de economie (48 procent), te weinig gekwalificeerd personeel (40 procent) en de kredietverlening door banken (40 procent). Restaurants klagen naar verhouding het meest over de kwaliteit van het personeel (49 procent), terwijl de logiesverstrekking het meest te lijden heeft onder de economische recessie (62 procent) en de kapitaalverstrekking door de banken (46 procent).

Branche in Zicht
De branchescans zijn een initiatief van SRA en een netwerk van 370 accountantskantoren die gezamenlijk het kennisplatform Branche in Zicht (BiZ) hebben opgericht. Een van de speerpunten van BiZ is het verzamelen van kennis, cijfers en trends van branches in het mkb. Op basis van al deze gegevens stellen we vanuit BiZ trendwijzers, benchmark- en brancherapporten samen, in samenwerking met experts uit de betreffende branche. Voor specialistische kennis over diverse branches en –ondernemingen kunnen ondernemers terecht bij een van de 370 SRA-kantoren.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.