Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Helft nieuwe cao’s heeft afspraken over Wajongers

15 april 2015 - In bijna de helft van de cao’s die in 2015 zijn afgesloten, staat een afspraak over banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Vorig jaar was dat nog maar in een derde van de cao’s het geval.

Dat meldt werkgeversvereniging AWVN in haar maandelijkse cao-bericht. AWVN, dat als adviseur van werkgevers betrokken is bij het merendeel van alle 900 Nederlandse cao’s en arbeidsvoorwaardenregelingen, verwacht dat, naarmate het cao-seizoen vordert, het aantal van dergelijke afspraken verder zal toenemen.
 
Bijzondere doelgroepen
Arbeidsmarktafspraken hebben betrekking op bijzondere doelgroepen als Wajongers en andere (gedeeltelijk) arbeidsongeschikten. Met het maken van dergelijke afspraken komt het bedrijfsleven een belofte na uit het Sociaal Akkoord van 2013. Ook wordt het minder waarschijnlijk dat werkgevers een verplichting krijgen om een bepaald aantal arbeidsgehandicapten in dienst te nemen, de zogenoemde ‘Quotumwet’. AWVN leidt zelf een project om mensen met een arbeidsbeperking aan de slag te krijgen.
 
Belangrijke en vernieuwende CAO's
In maart kwamen zeventien nieuwe cao’s tot stand met een gemiddelde loonstijging van 1,66 procent. Voor geheel 2015 bedraagt het gemiddelde 1,61 procent. Daarmee zet de loonontwikkeling van 2014 zich onverminderd voort. Onder de zeventien maart-cao’s waren een aantal belangrijke en vernieuwende. KLM (grondpersoneel) en Tata Steel kwamen onverwacht snel tot nieuwe afspraken. Bij KLM staat loonmatiging tegenover geen gedwongen ontslagen; bij Tata werden nieuwe flexibiliteitsafspraken gemaakt. In de cao voor het ziekenhuispersoneel ligt een klemtoon op opleidingsbeleid en op omzetting van externe flexibiliteit (uitzendkrachten) naar interne flexibiliteit (vast personeel dat flexibeler inzetbaar wordt). In de architecten-cao is vastgelegd dat zzp’ers een minimumtarief in rekening kunnen brengen dat gebaseerd is op de cao-lonen.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.